Açıklama: Halil Akın, Android Türkiye blogunun kurucusudur. Bu yazısı konuk yazar olarak Teknorazzi’de yayınlanmıştır.

Bugünlerde Barcelona’da dünyanın en büyük fuarlarından biri gerçekleşiyor. Dünyanın mobil ve telekom sektörünün önde gelen firmaları son teknoloji ürünlerini MWC’de bir bir görücüye çıkartıyor. Ben de size İspanya’dan fuarın ilk gününe dair aldığım notları aktaracağım.

Dün fuarın henüz ilk günüydü. Ancak neredeyse tüm markalar fuarın başlamasıyla yeni ürünlerinin lansmanlarını gerçekleştirdi. Samsung’dan Huawei’ye, Microsoft’tan General Mobile'a kadar bir çok marka MWC'de yer alıyor. Ben de sırayla bu ürünleri ve beni en çok heyecanlandıran gelişmeleri size sunmaya çalışacağım.

Fuarın şimdiye kadar ki hiç kuşkusuz en gözde firmaları Samsung ile Huawei oldu. İki firma da fuara şu ana kadar damgasını vurdu diyebilirim. Daha fuar başlamadan, dün hazırlıkları görmek için stand aralarında dolaştığımda üstü örtülü reklamlarla karşılaşmıştım. Bugün o örtüler açılmış ve altından Samsung’un yeni sürprizi çıkmıştı.

Samsung’un yeni oyuncağı Wave. İşletim sisteminin ismi ise Bada. Bada Samsung’un kendi geliştirdiği işletim sistemi. Samsung iPhone ve Android’in sağlam adımlarını görmüş olacak ki şimdi kendi işletim sistemi ve kendi uygulama marketiyle piyasaya sağlam bir rakip olarak girmeyi planlıyor. Ancak hikaye burada da bitmiyor. Bada’nın kullanıldığı ilk telefon Samsung Wave, Super Amoled ekran ile geliyor. Eğer Amoled ekranları kullandıysanız ve sevdiyseniz Super Amoled’e hayran kalacaksınız.

Bu arada küçük bir not, Bada uygulama geliştiricilere açık ve uygulamalar C dilinde yazılıyor. Uygulama geliştiricilerle de biraz konuşma şansı buldum ancak uygulama geliştirme SDK’sının oldukça yeni ve henüz tam oturmamış olduğundan bahsettiler.

Huawei ise MWC’nin bir diğer gözdelerinden. MWC’nin genel sponsoru olmanın dışında bu fuar için çok fazla paraya kıydıklarını söyleyebilirim. Tanıttıkları ürünlere ise şapka çıkarıyorum. Yok öyle çok kaliteli olduğundan filan değil. Ancak yapmadıkları şey girmedikleri pazar yok diyebilirim. iPad’i aylar önce yapmışlar,telefon üretiyorlar, akıllı sistem çözümleri sunuyorlar. Kısacası ne ararsanız var.

MWC’de de Huawei 3 yeni Android telefonunu’nun tanıtımını yaptı. Ancak telefonlara biraz bakınca bu telefonların piyasadaki Android telefonlara rakip olarak değil de düşük gelir gruplarına satmak için piyasaya sürüldüğünü net olarak söyleyebiliriz. Yani şimdilik korkulacak bir durum yok.

Cep telefonu üreticilerinden bahsederken bu fuarda General Mobile’dan bahsetmeden olmaz. Türkiye’de de piyasaya sürdüğü DSTL1 modeli ile karşımıza çıkan General Mobile fuarda 4 yeni Android telefonunun lansmanını yaptı. Brava, Cosmos, Cosmos2, Touchstone modelleri arasında benim en çok dikkatimi çeken Cosmos2 ve Touchstone. Hem tasarım olarak hem de içerik olarak yok yok. Özellikle Cosmos2 tasarımıyla, TouchStone da 4.3 inç’lik ekranıyla öne çıkıyor.

Ayrıca firma bir kaç ay içinde Storeoid adını verdikleri bir uygulama marketini de piyasaya süreceklerini açıkladı. Bu market AppStore ya da AndroidMarket’e benzer bir şekilde çalışacak ve tüm General Mobile telefonlara yüklü olarak gelecek.

Evet cep telefonları şimdilik bu kadar, aslında daha bir çok marka yeni ürünlerinin tanıtımını yaptı ancak en çok ilgimi çeken ve en göze batanlar bunlardı. MWC’nin bir diğer trend konusu ise uygulama marketleri. Uygulama pazarı milyar dolarlık büyük bir pasta ve herkes bu pastadan pay kapma yarışına girmiş durumda. Vodafone, Motorola, BlackBerry gibi markalar kendi uygulama marketlerini geliştirmiş durumdalar şu anda.

Yazılım pazarı bununla da sınırlı kalmıyor elbette. iPhone, Android, Bada derken Windows Mobile’da kaybettiği pazardaki yerini tekrar geri kazanmaya çalışıyor. Steve Ballmer da dün Windows Mobile 7’nin tanımıtını gerçekleştirdi.

Sonuç olarak Barcelona’dan gözüken kesin bir şey var. İki pazar çok kızışmış durumda. Bunların birincisi Mobil İşletim Sistemi pazarı, diğeri ise uygulama pazarı. İşletim sistemi pazarı iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile, Bada diye devam ediyor. Uygulama marketlerinin isimlerini ve sayısının kaç olduğunu ise ben fuarda sayamadım. Tabi Türkiye tüm bunların neresinde derseniz henüz katetmemiz gereken daha çok yol olduğu açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.