2010'a girerken popülerleşen soru-cevap servisi FormSpring.me ülkemizde de geçtiğimiz haftalarda oldukça ilgi çekti. Özellikle sosyal medyada etki uyandıran servisi bilmeyenler için; anonim olarak soru sorulup cevaplanabilen basit bir platform olarak tanımlayabiliriz. İsterseniz bu küçük servisi web sayfanıza da entegre ederek kullanabiliyorsunuz.
Google Trends verilerine göre 2009'un son döneminde patlama yapan FormSpring'in çıkışı Twitter'ınkine benziyor. Ancak Twitter gibi sosyal medyanın basit bir aracı olarak algılanan servisin kullanıcı tarafında bir boşluğu doldurmaktan çok kendinizi soru-cevap formunda anlatabileceğiz bir profil sayfası olduğunu düşünüyorum.
Soru-cevap servislerinin eskilerinden Answers.com ve Yahoo Answers gibi servislerin faydacı etkisinden uzak olan ve Travellr gibi belli bir temaya uyarlanmayan FormSpring.me'nin ciddi bir boşluğu doldurmadığını kabul etmek gerekiyor. Bu alanda örnek verilebilecek bir diğer servis olan Guruza'da ise guru'su (uzmanı) olduğunuz alanda cevapladığınız sorulardan gelir elde etme şansı sunulmakta. Eski Facebook çalışanlarından Adam D'Angelo başında olduğu Quora ise henüz beta testinde ve etkin bir servis olma yolunda ilerliyor.
Her ne kadar yükselişi ve çalışma modeli Twitter ile benzerlik gösterse de diğer örneklerle karşılaştırıldığında FormSpring.me'nin Twitter gibi bir fenomen olması pek mümkün gözükmüyor. Url kısaltma servislerinin de popülerleşme ve bir gelir modeli geliştirmeme çerçevesinde yaşadığı sıkıntıları düşünürsek, geleceği olmayan bir servis bunu neden yapıyor?
Aslında bütün bu soru-cevap akışlarının arkasında veri yönetimi ve form uygulamaları hizmeti veren bir şirket var. Bu nedenle FormSpring.com altında hizmet veren şirketin FormSpring.me'yi başarılı bir pazarlama stratejisi olarak sunduğunu düşünmek sanırım yanlış olmaz.
Sonuç olarak FormSpring.me için gelip geçici bir sosyal medya rüzgarı diyebiliriz.