Eksileri ve Artılarıyla Apple iPad

iPad-Apple

Apple'ın piyasaya sürdüğü ve hakkında 1 saatte 177,000 tweet üretilen iPad, şimdiden zıt kutuplar oluşturmaya başladı. Bir taraf iPad'in yeni birşeyler sunmadığını ve iPhone'vari eksiklerini eleştirirken, diğer  taraf Steve Jobs'un yeni bir fenomen yaratıp yaratmadığını konuşuyor.  Ama iPad'in gerçekte neyi vaadettiğine bakmak ve eksiklerini ona göre değerlendirmek doğru yorumlar yapmamıza yardımcı olacaktır.

Önce iPad'in eksik görülen özelliklerine bakalım:

  • Flash desteği
  • Kamera
  • Çoklu uygulama çalıştırma (Multitasking)
  • Usb portu
  • Sürükle-bırak dosya yönetimi
  • SD slot
  • HDMIçıkışı
  • Standart 3G

Apple'ın HTML5 ve CSS 3 ile zengin web uygulamalarına yön vermek istemesinin yanında, Adobe'dan gelen açıklama (iPhone'da olduğu gibi) iPad için de Flash tabanlı uygulamalar geliştirilebileceğini gösteriyor. Çoklu uygulama çalıştırmama konusundaki ısrarını sürdüren Apple'ın bununla neyi amaçladığını ise hala anlayamıyoruz. 3G desteğini opsiyonel olarak sunması da iPad'in bir başka negatif yönü. Ancak bunlar genel çerçevede üstün bir tablet bilgisayar beklentilerini karşılamıyor. Yani iPad'den beklenilmesi gereken bu değil, tıpkı iPhone'dan üstün özellikli bir akıllı telefon olmasını beklemediğimiz gibi. Bunları kabul ettikten sonra bir multimedya tableti olarak iPad'e bakalım:

iPad için en önemli noktalardan biri oyun pazarına yönelik olması. Bu konuda düşünen StandAlone adlı şirket, CrossWords oyununu 10 inçlik bir iPhone versiyonu için hazırlamaya başladığını duyurmuştu. Gameloft ve Electronic Arts ile işe koyulan Apple, N.O.V.A. ve Need for Speed Shift oyunlarını da iPad'e özel olarak sunuyor olacak.

N.O.V.A.'nın iPhone uygulaması App Store'da mevcut ancak iPad'in geniş ekranında mevcut kontroller daha verimli bir kullanım sunuyor. NFS Shift'in iPad arayüzünün ise bilgisayarlar, Xbox 360 veya PlayStation 3'e nazaran zayıf  kaldığı söyleniyor. Facebook altında popülerleşen Farmville hakkında tweetleyen Jason Calacanis ise online oyun konseptinin tabletler ile daha etkin kullanılabileceğini söylüyor. Yani iPad'i bir multimedya tableti olarak düşündüğümüzde oyun alanında etkin bir kitle yakalayacağına  hiç şüphe duymuyoruz.

ipad-appstoreApple'ın paylaştığı iWork yeniliği ve kendine has ürettiği A4 işlemci de Apple'ın iPad ile özgünlüğü yakalama peşinde olduğunu gösteriyor. iWork'un iPad için özel olarak geliştirilen versiyonu ofis uygulamalarının iPad'de daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır.  iWork'un bu özel versiyonundaki her uygulama için 9.99$ dolar ödemeniz gerekiyor.

iPad'i tanıyınca gördük ki piyasada netbooklardan ziyade dijital kitap okucular için bir hareketlenme olacak. Safari internet tarayıcısı ile web sayfalarını görüntülemekte oldukça başarılı görünen iPad, iBooks uygulaması ile de dijital kitapları içinde barındıracak. Bir kütüphane havasındaki iBooks'a anlaşma sağlayan bazı önemli yayıncılar üzerinden direk olarak kitap indirilebilecek.

ipad-ibooksiPad'e rakip olacağını düşünebileceğimiz Kindle DX'in 489$ lık fiyatı sadece bir kitap okuyucu için çok görülse de, gri renk skalası, geniş kitap arşivi ve pil ömrü dikkate alındığında iPad'in geri kalacağını söylemek gerekiyor.  Ayrıca Kindle DX'in 3G desteğini ve yakında çıkaracağı uygulamalarını da unutmamak gerek. Bu rekabetin boyutu ne olursa olsun, Kindle'ın bundan sonra daha uygun bir fiyat politikası yürüteceği ise beklentilerimiz arasında.

Multimedya tarafında oyunların yanısıra videolar ve müzikler için de kendini hazırlayan iPad, HD kalitesinde görüntü sunabiliyor. Youtube'a özel uygulaması ile iPad, ciddi bir video izletme potansiyeline sahip görünüyor. Müzik için iTunes üzerinden iPad'i besleyen Apple'ın bu noktada arayüz dışında bir yeniliği görünmüyor.

ipad-star-trekYeni SDK'sını iPad'i de kapsayacak şekilde sunan Apple, uygulama geliştiriciler için de yeni bir dönemi başlatmış oluyor. iPhone'un uygulama dünyası kadar popüler olabilir mi bilinmez ama iPad'in geniş ekranına özel çok değişik uygulamalar göreceğimize kesin gözüyle bakıyoruz.

Sonuçta; tıpkı iPhone'da olduğu gibi eksikliklerine rağmen benzersiz bir multimedya keyfi sunmasını beklediğimiz iPad, bir netbook rakibi değil, eğlenceli bir internet tarayıcısı olarak kendi kitlesini oluşturacaktır. Peki siz iPad alır mısınız? ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.