Röportaj: Like.com Kurucusu Burak Göktürk

Röportaj: Like.com Kurucusu Burak Göktürk

Webrazzi okuyucuları için, Silikon Vadisi'nde bulunan başarılı Türk girişimcilerini Türkiye'de bulunan sektör profesyonellerine tanıtmak ve genç girişimcilere rol model olmasını sağlamak amacıyla bir dizi röportaj serisi yayınlayacağım. Röportaj serimin ilkini 32 milyon dolarlık bir yatırım alarak dikkatleri üzerine çeken like.com'un kurucusu Burak Göktürk ile yaptım. Gerek yatırımcı gerekse girişimci gözüyle Silikon Vadisi profesyonellerinin deneyimlerini aktarmaya devam edeceğim.

Reyhan Çepik: Burak Bey sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Burak Göktürk: Tabi. 1976 İstanbul doğumluyum. Lise öğrenimimi İzmir'de İzmir Fen Lisesi'nde tamamladıktan sonra üniversite eğitimimi Bogaziçi’nde Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliğini bitirdim. 1999 yılında Amerika'ya geldim, master ve doktora eğitimlerini Stanford Üniversitesinde, Computer Vision (Görsel arama) ve Artificial Intelligence (yapay zeka) konularında tamamladım. O zamandan ilgi alanımda imge işlemenin bir çok kullanıcıya ulaşmasını sağlayan uygulamalar bulunuyordu. İlk olarak Canesta adlı bir start-up'da 3 boyutlu kameralar ve uygulamalar konusunda çalıştıktan sonra 2005 yılında Like.com'u kurdum.  O günden beri, takımım ve ben görsel arama teknolojisini değişik tüketici uygulamalarında gerçellemeye çalışıyoruz. Bunun yanında 3 senedir internet pazarlaması, SEM ve SEO konularına da yoğunlaşıyoruz.

like.com2_kucuk

R.C: Like.com, kullanıcılarına nasıl bir hizmet sunuyor? Sadece bir alışveriş sitesi midir?

B.G: Like.com ile alışverişi bir adım öteye götürmeye çalışıyoruz. İlk olarak ‘Görsel arama’ teknolojisini uygulayarak tüketiciye beğendikleri ürünlerin benzerlerini sunabiliyoruz. Mesela, bir ayakkabıyı beğendiniz. O ayakkabının altındaki ‘Visual Search’ tuşuna basınca tüm internette yüzlerce ayakkabı mağazasından benzer ayakkabıları getirebiliyoruz. Bunun dışında görsel arama teknolojisini ‘text search’ teknolojimizin içine de entegre ettik. Mesela ‘Red Boots’ diye bir arama yaptığınızda gelen tüm sonuçlar kırmızı ve aynı zamanda bot çünkü gelen sonuçları görsel olarak ‘kırmızı’ ve ‘bot’ olduklarını kontrol ediyoruz. Aynı aramayı başka alışveriş sitelerinde yapınca birçok yanlış sonuç göreceksiniz.

R.C: Kullanıcılarınız bir ürünü aramak istediklerinde ne gibi kriterlere göre filtreleme yapabiliyorlar?

B.G: Kullanıcıya yardımcı olmak için bir çok kriter geliştirdik. Brand (marka), Merchant (Satıcı site), Price (Fiyat aralıkları), Color (Renk), Material ve Style (Sitil) bunlardan bazıları. Bunun dışında diğer alışveriş sitelerinde bulunmayan bir çok filtremiz de var. Bunlar arasında size selection (ayakkabı için büyüklük seçimi), Genre (giyim tarzı) ve Event (hangi olay icin giysi arandığı – mesela iş yemeği, kokteyl, düğün gibi) bulunmaktadır.

like-red-boat

R.C: Görsel arama teknolojisini  ilk önce riya.com'da kullandınız,  like.com'a geçiş ne şekilde oldu? İkisinin arasındaki farklar nelerdir?

B.G: İlk olarak Riya.com ile yüz tanıma uygulamasını fotoğraf albümlerinde gerçekleştirdik. Yüz tanıma teknolojisinin çalışması için tüketicinin 5-10 dakika sisteme hangi yüzün kime ait olduğunu çeşitli örnekler ile öğretmesi gerekti. Burada farkettik ki tüketiciler sistemi eğitmek için yeterli zamanı ayırmak istemiyorlar. Bu genel olarak tüketicilerin Google'dan gördükleri bir tıklama ile istedikleri sonucu almalarına olan alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Biz de riya.com'daki gibi tüketiciden uzun bir zaman gerektiren bir uygulama yerine, tek tıklama ile sonuçları alabilecekleri bir uygulama geliştirelim dedik. 2006 yılı içinde bir çok alanda araştırma ve user study yaptık. Sonunda tüketicinin alışverişe olan doğal ilgisi ile bizim görsel arama teknolojisinin güzel bir kesişim noktası olduğunu düşündük ve Like.com'u kurduk.

R.C: Google şu anda kullanıcılarına ürün ve benzer görselleri arama hizmeti sunuyor. Gelecekte bu iki servisi birleştirip like benzeri bir hizmet  sunmaya başlarlarsa sizin için bir risk teşkil eder mi? Şu an kullanmış olduğunuz  teknolojinin patenti sizde mi?

B.G: Evet, şu an 15 tane kadar patent başvurumuz ve 5 tane kadar da patentimiz var. Google'ın bu alana girmesi risk teşkil eder ama aynı zamanda uygulamanın başarısını kanıtlar. Yani hem avantaj hem de dezevantajları var.

R.C: Like.com, Amerika dışında İngiltere'de like.co.uk olarak hizmet vermeye başladı. Hedefinizde başka ülkeler  var mı? like.com.tr' yi ne zaman göreceğiz?

B.G: İlk olarak İngilizce konuşulan ülkelerde hizmet vermeye başlayacağız. Buna Kanada ve Avustralya dahil olabilir. Daha sonra Avrupa'ya doğru bir açılım yapmayı düşünüyoruz. Şirkette su an 5 Türk çalışıyor. Dolayısıyla like.com.tr büyük ihtimalle öncelikli olacaktır.

R.C: Geçtiğimiz 2009'un Kasım ayında kişisel moda için sosyal bir platform olan weardrobe.com'u satın aldınız? Neden böyle bir yatırım yapma gereği duydunuz?

B.G: Like.com şirket olarak yeni bir atılım içerisinde, Weardrobe.com bunlardan sadece birisi. Bunun dışında Covet.com adında bir email servisi de başlattık. Burada da yapay zeka teknolojisi kullanarak bir quiz sayesinde sizin giyim stilinizi anlıyoruz, sonra her gün bu giyim stilinde indirimli ürünleri size yolluyoruz. Like.com olarak atılımımız genel olarak bir moda portalı olma yolunda. Yani weardrobe’a gidip kendi giyim tarzınızı express edebilirsiniz, ya da covet sayesinde sitilinize yönelik indirimdeki ürünlere ulaşabilirsiniz. Bu portala bu sene bir çok genelde yüksek teknoloji bazlı web siteleri ekleyeceğiz.

R.C: iPhone uygulamanız ile mobil platformlara giriş yaptınız. "likethis" iPhone uygulamasının ne gibi özellikleri var? Kullanım oranları beklenilen düzeyde mi?

B.G: Mobil platformlara tam giriş yaptık diyemem. Genelde denemeye yönelik bir uygulama yaptık, ama önümüzdeki sene içerisinde bu konuya daha fazla eğilip bir çok uygulama başlatmayı düşünüyoruz.

R.C: En son 32 milyon yatırım aldınız, bu yatırımla birlikte neler gelişti? Yakın zamanda başka bir yatırım daha düşünuyor musunuz?

B.G: Her geçen gün şirketi finansal olarak daha iyiye götürüyoruz. Son 3 senedir internet pazarlaması, SEM ve SEO konularına olan yatırımlarımız genel olarak başarılı sonuçlar verdi, ve şirket şu an karlılığını çok arttırdı. Bu sebeple, şimdilik ek yatırım almayı düşünmüyoruz. Gelen olanaklara bakarak ileride weardrobe.com benzeri başka şirket alımları yapmamız mümkün olabilir.

R.C: Son olarak 2010 hedefleriniz nelerdir?

B.G: 2010 yılı içerisinde bir çok hedeflerimiz var. İlk olarak bir çok yeni web sitesi başlatacağız, ve genel olarak like.com moda portalını büyütmeyi düşünüyoruz. Bir çok yeni ülkeye yatırımlarımız devam ettireceğiz. Bunların yanında finansal olarak  da ciromuzu 2009’a gore ikiye katlamayı amaçlıyoruz.

R.C: Burak Bey'e Webrazzi'ye vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

B.G: Bu keyifli sohbet icin asıl ben teşekkür ederim, Türkiye'ye selamlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.