Turkcell'in 3. Çeyrek Sonuçlarına Göre 3G ve Mobil İnternet Coşmuş!

31 Temmuz ile başlayan hızlı mobil internet deneyimimizin ardından 3,5 ay kadar geçti. 3G'nin en büyük beklentisini yaşayan ve A tipi lisans sahibi Turkcell de bugün 3. çeyrek sonuçlarıyla beraber 3G'nin 3 aylık seyrini basınla paylaştı.

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv tarafindan yapılan sunumda, 2009 yılının kriz etkileri geçmiş gözükmekle beraber 3G'nin ilk çeyrek sonuçları oldukça önemliydi. Ön taleple başlayan süreçle 3,9 milyon aboneyi 3G şebekesine geçiren Turkcell'de bu abonelerin 1,8 milyonu şu anda aktif olarak 3. nesil mobil internet erişimini kullanıyor.

Ciliv'in ifade ettiği 36 milyon abonenin yanında bu rakam küçük gelebilir ancak operatör bazında 3G'li cihaz sayısı 4 milyon olarak açıklanıyor ki bu da 3G'ye verdiğimiz reaksiyonu gösteriyor.

3G bağlantısı sunan cihazlar açısından da genel bir bilgi veren Turkcell'e göre pazardaki her 4 3G'li cihazın 3'ü Turkcell şebekesinde. Ayrıca son 3 ayda Turkcell tarafından satılan 175 bine yakın 3G'li modem, netbook ve notebook da oldukça dikkat çekiyor. Bu da yine farklı bir reaksiyon olarak 3G'nin sevildigini göstermiş denilebilir.

3g-tcell1

Ses taşınmasının yer almadığı 3G şebekesinde veri aktarımındaki artış da çok iyi. Erişim hızını GPRS ve Edge'e göre katlayan 3G, Turkcell sonuçlarına göre mobil internet hacmini 4kat artırarak 250 TeraByte'lara yükseltmiş. 3. nesil mobil genişbantın son teknolojisini kullandıklarını ifade eden Ciliv, teknoloji tarafında da gelecek için güzel sinyaller verdi ama daha sağlıklı olması açısından abone başına mobil internet kullanım ortalamalarını öğrenerek Teknorazzi okuyucularıyla paylaşmaya çalışacağım.

Şebeke erişimine göre mobil internet deneyimi tartışılsa da kimsenin 3G deneyiminden şikayetçi olduğunu sanmıyorum. Kablosuz ağ bağlantısı yerine tercih etmek şu anda güç olsa da bu yazıyı 3G ile göndermenin keyfi reddedilemez. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.