FriendFeed'de Kaç Türk Kullanıcı Var?

FriendFeed'de Kaç Türk Kullanıcı Var?

ff-logoSosyal medyanın popülaritesinin artmasıyla son zamanlarda en çok duyduğum sorulardan birisi bu oldu: "FriendFeed'de Kaç Türk Kullanıcı Var?"... Bu soruyu dönem dönem direkt olarak alıyorum, dönem dönem de FriendFeed üzerindeki tartışmalarda görüyorum. Birçok kullanıcı sahibini bilerek ya da bilmeyerek bu iş için FFholic'i referans gösteriyor ya da benim bazı dönemlerde FriendFeed üzerinden paylaştığım verilere link veriyor.

Öncelikle bilmeyenler için bir konuyu netleştireyim. FFholic (FriendFeedHolic de diyebilirsiniz) benim kurucu ortağı olduğum bir servis. Yani, yabancı birinin değil ve %100 Türk sermayeli. :)

Önümüzdeki günlerde FriendFeed ile ilgili çok detaylı ve global bir rapor yayınlıyor olacağız. Ancak o zamana kadar en azından sürekli konuşulan Türk kullanıcı sayısı konusuna açıklık getirmek istedim.

Şu anda FFholic'de 455.184 farklı FriendFeed kullanıcısını takip ediyoruz. Bu kullanıcıların %11'i "private" yani profilini ve içeriğini açık olarak paylaşmayan kullanıcılar. Bu sebeple bu tür özel (private) hesap sahibi kullanıcıların ne yazdığını, kimleri takip ettiklerini ya da kimler tarafından takip edildiklerini bilemiyoruz. Özel hesap sahipleri dışındaki kullanıcıların ise büyük çoğunluğunun hangi dili kullandığını biliyoruz. Bunu kullanıcıların yazdıkları içeriklerin hangi dilde yazıldığını belirleyerek yapıyoruz ve eğer bir kullanıcı birden fazla dilde paylaşım yapıyorsa bu noktada da bir orantı baz alıyoruz ve en çok kullandığı dili kullanıcının dili olarak kabul ediyoruz. Haliyle bir kullanıcının dilini belirlemek için o kullanıcının en az bir kere birşey yazmış olması gerekiyor.

Sonuç olarak özel hesap sahibi olmayan, hayatında en az bir kere FriendFeed üzerinde birşey yazmış ve bu yazdığı da "haha! :)" ya da "yay!" olmayan kullanıcıları baz aldığımızda bugün itibariyle FriendFeed üzerinde FFholic verisine göre 7.249 Türk kullanıcı olduğunu görüyoruz.

FFholic'de FriendFeed'in sahip olduğu kullanıcıların ne kadarını takip edebiliyoruz derseniz, şu an için bilemiyorum. Çünkü, FriendFeed'in güncel olarak sahip olduğumuz bir kullanıcı sayısı malesef mevcut değil. Ancak FFholic'in yakalayabildiği 455.184 farklı kullanıcının tespit işlemini göz önüne aldığımda en azından bir dönem az da olsa aktivite göstermiş kişileri bulabildiğimize inanıyorum. Bir kere "Like" yapsa, içerik girse, yorum yazsa, bir kişiyi takip etse ya da bir kişi tarafından takibe alınsa FFholic tarafından bulunması mümkündür. Bir kullanıcı bunların hiçbirisini yapmadıysa zaten takip etmesek de olur...

Sonuç olarak bugüne kadar üye olup hiçbir aktivitesi olmamış ve özel (private) hesap sahibi Türk kullanıcıların varlığını göz önüne alarak vermiş olduğum net ve ispatlı 7.249 kişi üzerinden tahminlerde bulunabilir ve sayıyı biraz daha artırabilirsiniz.

Önümüzdeki günlerde paylaşacağımız FriendFeed raporuna kadar sanıyorum ki faydalı bir bilgi olmuştur...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.