Google'dan

Google kısa zaman içinde Google Audio isimli arama servisini aktif hale getirecek. (beklenen lansman tarihi 28 Ekim) Servisin sanatçılar, albümler, şarkılar, ve bunun gibi bir kaç dikey arama seçeneğinin olması; site içi oynatmaya izin vermesi ve şarkıların ücretli/ücretsiz indirilmesine olanak tanıması bekleniyor.

Müzik arama ve yayınlama fonksiyonlarını güçlendirmek için MySpace tarafından yaklaşık 20 milyon dolara satın alınan iLike ve Lala ile anlaşacağı da yazılan doğrulanmamış bilgiler arasında.

Müzik araması hakkında değerli tecrübelere sahip olan Google, geçtiğimiz seneden beri Çin'deki arama motoru pazarı rekabetinde farklılık yaratarak öne çıkmak için Çin'e yönelik müzik arama seçeneği sunuyor. Bu servis de benzer şekilde oynatma (önizleme), satın alma ve cep telefonuna melodi indirme özelliklerine sahip. Fakat Google'ın yeni Audio servisinin biraz daha farklı olacağı tahmin ediliyor.

music1 music2

Ayrıca Google'ın kullanıcıları tarafından belki de hiç bilinmeyen bir müzik arama seçeneği var. Özel bir uzantıya sahip arama fonksisyonunda bir "Tarkan" şarkısı aramasını http://www.google.com/musicsearch?q=tarkan adresi ile yapabiliyorsunuz.

music4

music3

Bu arama sonucu sayfasında da göreceğiniz gibi ağaç 3 daldan oluşuyor. Artist, Albüm ve Şarkı. Bu dalların her birindeki sonuçlarda bir ID ile eşleştirilmiş gözüküyorlar. Servisin yeni halini hep birlikte önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Telif hakları konusunda ise en azından Türkiye'de hiç bir sorun yaşamayacaklar. Çünkü servis şimdilik sadece Amerika'da aktif olacak. Orada da sağlayıcı olarak konumlanmayacakları için mevcut yasalar çerçevesinde sorun yaşayacakları öngörülmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.