Wolfram Alpha, açıldığından beri becerikliliği ile kullanıcıları hayran bırakmış ve semantik web hakkında akıllardakileri canlandırması açısından çok güzel bir örnek olmuştu. Matematiksel hesaplamalar ve grafik çizimleri kadar herhangi bir sorunun cevabını da farklı kaynaklardan toplayarak veren site, hesap yapabilen bir bilgi bankası gibi çalışıyor.
Geçtiğimiz günlerde iPhone uygulamasını $50'dan satışa çıkartan site iPhone'ları bilgi bankası haline getirmeye çalışıyor. Ücretli iPhone uygulamalarının büyük çoğunluğunun $0.99'dan satıldığını göz önüne aldığımızda Wolfram Alpha'nın uygulaması çok yüsek bir fiyattan kendisine alıcı arıyor diye düşünüyorum.
Arama servisleri ve Web 2.0 araçları arasında konumlandırılabilecek olan bir uygulamanın yüksek bir fiyattan satılması alışılmadık bir durum. App Store'da genelde yüksek ücretli uygulamaları, GPS uygulamaları ve Electronic Arts gibi şirketlerin 3 boyutlu oyunları oluşturuyor. Kaliteli GPS uygulamaları $100 civarında satılırken, EA ayarında oyun şirketlerinin oyunları $10 civarı bir fiyatlandırmayla satışa sunuluyor.
Wolfram Alpha uygulama tanıtım sayfasında, uygulamanın fiyatını grafik çizebilen bir hesap makinesinin yarı fiyatı diyerek savunuyor. Ancak grafik çizebilen hesap makineleri internete ihtiyaç duymuyorlar. Yine de her aradığımız bilgiyi iPhone ekranına getirebilecek kalitede bir uygulama $50 etmez mi diye düşünmeden edemiyoruz. Oyun ve eğlence uygulamalarına parça parça verilen toplam paralar düşünüldüğünde Wolfram Alpha'nın uygulaması bir taraftan da mantıklı gelebiliyor.
Wolfram Alpha, internet üzerinden ücretsiz hizmet sağlarken mobil cihazlar üzerinden para kazanmayı planlıyor olabilir. Eğer bu şekilde devam edecekse ve ana gelir kaynağı olarak mobil uygulamaları düşündüyse bu aynı zamanda girişimciler için yenilikçi bir gelir modeli olarak da örnek kabul edilebilir.