Nokia 3. Çeyrekte 559 Milyon Euro Zarar Açıkladı!

nokia-logo-w250Cep telefonu devi Nokia, uzun zamandan beri ilk kez zarar açıkladı. Dün 2009 yılı 3. çeyrek dönemi finansal raporunu açıklayan Nokia, 559 milyon € zarar açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1 milyar dolar kar açıklayan şirket, ekonomik kriz ve Siemens ile yaptığı ortak ağ yatırımın maliyetleri sebebiyle bu 3 aylık dönemi zararla kapatmış oldu. Bu çeyrekte 9.8 milyar € net gelir elde eden firma geçen yıl aynı dönemde 12.2 milyar €'luk satış yapmıştı. Cihaz ve servis satışından geçen çeyreğe oranla sadece %1'lik bir düşüş gören şirket, Siemens ile yaptığı ağ ortaklığında ise geçen çeyreğe göre %13.7'lik eksilme yaşıyarak 440 milyon €'luk kayıp yaşamış. Geçen yılın 3. çeyreğine göre ise Nokia'nın cihaz ve servis satışları %19.8 oranında azalmış!

Toplam cep telefonu pazarının %38 ile halen lideri konumunda bulunan Nokia, akıllı telefon pazarında ise geçen çeyreğe oranla %6'lık kayıpla %35'lik paya sahip. Uzun süre akıllı telefon pazarına ve dokunmatik ekranlı telefonlara geleneksel bir yaklaşımla uzak duran Nokia son dönemde çıkardığı ve çıkartacağı telefonlarla aklı başına gelse de zararın önüne geçememiş. 22 Ekim'de Windows 7 ile aynı tarihte satışa çıkacak Nokia Booklet 3G ile yeni bir pazara açılan Nokia, teknolojik yüzünü geliştirerek kendini yenilemeye çalıştığını düşünüyorum.

Samsung ve LG'nin de son dönemde cep telefonu pazarındaki payını büyüttüğü düşünüldüğünde aslında Nokia bir taraftanda sert rekabetle karşı karşıya. Akıllı telefon pazarında da Apple ve RIM ile çarpışan Nokia'nın kriz döneminde zarar açıklaması anlaşılabilir bir durum. Krizin etkilerinin hafiflemesiyle kendini toparlayacağını düşündüğümüz Nokia'nın yıl sonunu zararla kapatmasını beklenilen bir durum değil.

Nokia'nın 2009 3. çeyrek finansal raporunu ve basın açıklamasını buradan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.