Twitter, internetin en popüler çocuğu olma yolunda gerçekten hızlı adımlarla ilerliyor. Sosyal ağ ve blog kavramlarından sonra internetin en etkili ve belki de en hızlı rüzgarlarından biri olan mikroblogging dönemini başlatan Twitter'ın son durumunu paylaşan bir analiz küçük mavi kuş hakkında çarpıcı bilgiler sunuyor.
Analize bakılırsa Twitter, en büyük çıkış yakaladığı dönem olan 2009'un ilk 5 ayında üyelerinin %72.5'ini kazanmış ki bunu Twitter'ın Google Trend istatistiklerine bakarak da tahmin edebiliriz. Tweet'leyen kullanıcıların %65'i 25 yaş altında gösterilirken, bayanlar tüm kullanıcıların %53'ü erkekler ise %47'si olarak belirlenmiş.
Bu bilgiler Twitter'ın elbette genç işi olduğunu ve üyelerinde bayan-erkek dengesini kuran nadir servislerden biri olduğunu anlamamıza imkan veriyor. Araştırmanın amacını Twitter'ın derinlemesine bir analizini sunmak olarak açıklayan ekip bundan sonra aktardıklarıyla Twitter'ın içinin ne kadar dolu olduğunu gösteriyor bize. Şimdi raporun sonuçlarına tek tek göz atalım;
Takip Edenler: Twitter'da kullanıcıların %92,4'ünün takip ettiği kişi sayısı 100'den daha az. %97,8'ünün takip ettiği kişi sayısı ise 400'den daha az. Kullanıcıların yaklaşık %1'i ise 1000'den fazla Tweet sahibini takip ediyormuş ki bu kullanıcılar bence %99 oranında spam kullanıcılar.
Takip Edilenler: Kullanıcıların %93,6'sının takipçi sayısı 100'den az. 400'den az takipçisi olan kullanıcıların oranı ise %98. Twitter'da %1,35 lik kesim 500'den fazla takipçi, %0,68'lik kesim ise 1000'den fazla takipçiye sahip. Daha yukarılara çıktıkça bu oran da elbette giderek düşüyor.
Karşılıklı Takip: Karşılıklı takip ilişkisinde ise 150'den sonra bir kırılma var. 150 kişiye kadar ortalama takip eden ve takip edilen oranı aynı diken bundan sonra bu oran değişmeye başlıyor. Yukarılardan bir örnek verecek olursak 950 takipçisi olan kullanıcılar ortalama 531 kişi tarafından takip edilmekle yetiniyor.
Takip - Günlük Tweet: Yandaki grafikten görüleceği gibi takipçi sayısı 200-800 arasında arasında günlük Tweetler ortalama 3 civarında. Ama takipçiler yükseldikçe günlük Tweet sayısı da artıyor. 1000 takipçiden sonra 6'ya ulaşan günlük Tweetler, 1750 takipçisi olan biri için günlük ortalama 10 Tweet'e kadar çıkıyor.
Günlük Ortalama Tweet: Twitter kullanıcılarının %85,3'ü günde ortalama 1 Tweet'ten daha az gönderim yapıyor. % 1,13 Twitter hesabınınn günlük ortalama Tweet gönderme sayısı 10'u aşıyor ki bu bilgi bize bir bakıma Twitter'ın aktif kullanım oranını paylaşmış oluyor. Tabi bunların tamamı manuel Tweetler değildir.
Kullanıcı Aktifliği: Twitter kullanıcılarının aktifliği gerçekten çok çarpıcı bir istatistik. %5'i tüm aktivitenin %75'ini üstleniyor. %30'luk kesim ise neredeyse tüm site aktivitesini üstleniyor (%97,4). Bu noktada araştırma konuşulanların aksine spam kullanıcıların küçük bir yüzde olduğunu söylese de beni pek tatmin etmiyor. En azından az sayıdaki spamlerin gayet iyi çalıştığını biliyorum.
Bu bilgiler dahi, amacını aşan Twitter kullanımı hakkında önemli bilgiler sunuyor. 3 bölüme ayırdığım analizin gelecek yazısında, Twitter'in aktif kullanımına dair zamansal istatistikler, Twitter'in hangi araçlarla kullanıldığı gibi önemli istatistikleri paylaşacağım.