Blog açmak teknik olarak ne kadar kolay ve hızlı olsa da aslında bir blogu açmadan önce verilmesi gereken pek çok karar vardır. Blogun teknik tarafı kullanılacak yazılım veya kullanılacak blog servisi, verilmesi gereken kararların belki de en kolayıdır. Blog yazmaya başlamadan önce yazılarınızın türüne ve yaratacağınız içeriğin ne olacağına karar vermek aynı zamanda blogun karakterini belirlemek olacaktır.
Yazılacak Konunun Belirlenmesi
Topluluk bloglarını saymazsak blogculuk bireysel bir uğraştır. Kişinin en iyi bildiği konuda blog açması ve doğru bilgileri paylaşması, bir süre sonra o blogun kendi kategorisinde en iyiler arasına girmesiyle sonuçlanacaktır. Blog yazımında uzmanlığın konuşturulması kullanıcıyı da memnun ederek tekrar tekrar blogun ziyaret edilmesini sağlayacağı gibi dolaylı yoldan iş bağlantıları kurmanızı da sağlayabilir. Konu odaklı blogculuğu seçmiş olan bloglar çok fazla trafik almayabilir ancak konuya tam odaklı kitlenin ilgisi çoğu durumda yeterli olacaktır.
Hedef Kitleye Ulaşmak
Blogunuzu hedeflediğiniz kitleye ulaştırmak büyük önem taşımaktadır. Yazdığınız konulara ilgi duyan insanlar muhakkak internette bazı siteleri ve blogları ziyaret ediyordur. O sitelerde görünmek, yorumlarda bulunmak, insanları kendi sitenize davet etmek başlangıç noktanız olarak faydalı olacaktır. Tabi ki bunu yaparken hem site sahibini hem de site ziyaretçileri rahatsız edilmemelidir. Yeni başladığınız blogunuz konuya ilgi duyanların sempatisini kazanmalıdır. Blog yazarları rekabetçi değil, paylaşımcı insanlardır. Saatlerini bilgisayar başında yazı yazarak geçiren ve çoğunlukla bundan para kazanmayan insanlar değerli yazıların olduğunu düşündükleri siteleri tanıtmaktan zevk duyacaklardır. Blog yazmaya başlamadan önce bu internet sitelerini bulmanız faydalı olacaktır. Benzer içeriklere yer verdiğiniz blog yazarlarıyla iletişime geçmekte çekingen olmayın.
Teknik Yeterliliği Sağlayın
Blog yazmak için teknik bilgiye gerek olmadığı çok söylenen bir laftır ancak bu laf söylenildiği kadar gerçekçi değildir. Birçok ücretsiz blog servisi olmasına rağmen yine de zaman zaman kod karıştırmak, koda birşeyler eklemek hatta yazdığınız yazıda html kodlarıyla düzenleme yapmak zorunda kalacaksınız. En azından basit html taglerini kullanabiliyor olmanız ve blogunuzun tema dosyasında basit düzenlemeler yapabilmeniz zaman zaman zorunluluk haline gelecektir. Teknik ilah olmanıza gerek olmasa da bilen birinden temel konularda yardım alabilirsiniz. Eğer yardım alabileceğiniz birileri yoksa yazmaya başlamadan önce bu konular hakkında yazan birkaç blogu ziyaret etmek işinizi görecektir.
Arama Motoru Konusu (SEO)
Şu sıralar internet dünyasında ön plana çıkan bir konu arama motoru optimizasyonu. SEO (Search Engine Optimization) konusu da teknik yeterlilik gibi hiç bilmezseniz olmayacak ama çokta üzerine düşmenize gerek olmayan bir konudur. Arama motorları sizin yazacağınız içeriğe botlarını, crawlerlarını göndererek sitenizin içeriğini indexleyeceklerdir. Sitenizde crawlerların indexleyememesine sebep olacak birşey yapmamanız aslına bakarsanız yeterli olacaktır. SEO konusunda internette pek çok kaynak bulabilirsiniz. Başlamadan önce SEO konusunda temel bilgileri edinirseniz, arama motorlarından gelen ziyaretçiyle ilk ziyaretçi grubunuzu oluşturabilirsiniz. İleriki dönemde SEO ile ilgili yazılara yer vereceğiz ancak unutulmaması gerekir ki blogunuzu başarıya taşıyacak olan SEO değil yaratacağınız özgün içeriktir.
Hosting ve Alan Adı Konusu
Eğer yeni blogculuğa başlayacaksanız ücretsiz bir servisi kullanmanız her zaman tavsiye edilir. Bu şekilde alan adı ve hosting gibi konularla uğraşmanız ve masraf etmeniz gerekmez. Ancak belli bir konuya hitap eden ve ona göre bir alan adına ihtiyaç duyan hatta başka yazılımlara da ihtiyaç duyan bir blogunuz olabilir. Böyle bir durumda hosting ve alan adı konusu üzerine de çalışmanız gerekecektir. Hostinginizi seçerken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir, blogunuzun ilk açıldığında yüksek trafiklere ulaşması çok olası olmadığı için küçük bir hosting paketiyle başlamanız daha doğru olacaktır. Zamanla blog trafiğinizin artmasıyla daha büyük hosting paketlerine geçiş yapabilirsiniz. Hosting konusunda çalışacağınız şirketi seçerken bizim size tavsiyemiz geçmişi olan ve sistemi oturmuş bir şirketi tercih etmenizdir. Ucuz diye ne olduğu belli olmayan hosting şirketlerini seçmeniz bir gün tüm blogunuzun silinmesi ve hosting şirketinin ortadan kaybolmasıyla sonuçlanabilir.
Blog yazmak çok meşekkatli bir iştir. Başlamadan önce yapılması gerekenler gibi yazmaya başladıktan sonra da yapılması gereken pek çok şey vardır. Önümüzdeki dönemde bunların çoğunu yazı dizileri halinde yazmaya başlayacağız. Bizi takip etmeye devam edin.