GPRS ve EDGE'in ardından mobil internet deneyiminde büyük bir fark yaratacağı için 30 Temmuz'a kadar merakla beklenen 3. nesil haberleşme standartdı 3G ile 1 ayı doldurduk sayılır. Büyük ihalenin ardından gelen tanıtımlarla ve alınan ön talepler ile ısındığımız 3G'ye kavuştuktan sonra ise beklentilerimizin gerisinde kaldık.

Tüm operatörler ellerinden geleni yapsa da konum ve abone sayısı paralelinde değişen 3G interneti yeri geldiğinde kullamaktan dahi çekinenler oldu. Tüm bunlara rağmen pozitif bakış açısıyla normal bir gelişim çizgisi olduğunu kabul ederek desteklediğimiz operatörlerin, 3G internet hız verileri bağımsız bir araştırma kurumu tarafından incelenerek sonuçlar paylaşıldı.

Uluslararası bağımsız ölçümleme şirketi P3 Solutions’ın yaptığı saha ölçümlerinde Turkcell, 3G internet hızında birinci geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan testler sonucunda Turkcell, 3G internet hızında her 3 ilde de lider çıkan operatör oldu. Alman P3 Solutions firması, 3G lansmanını takip eden ilk 2 hafta içinde yaptığı denetimlerde 3G operatörlerinin verdiği internet hızlarını test edip kıyasladı. P3 Solutions, kendine ait özel test arabalarını ve ekipmanlarını kullanarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de, kendilerinin belirlediği rotada yaklaşık 2 biner km mesafede yüzlerce ölçüm yaptı ve bu ölçümler sonucunda Turkcell’e liderlik sertifikası verildi.

A tipi lisans bedeli dahil olmak üzere 3G teknolojisine yaptığı 2,1 milyar TL’yi aşan yatırım ve 5 yıllık bir hazırlığın sonucu olarak bu başarıya ulaştığını dile getiren Turkcell’inbundan sonra da ilk sırayı korumak istediklerinin altı çiziliyor.

Bizim de aboneler olarak operatörlerden beklentimiz bu hız limitlerinin sınırlarını zorlamak ve 3G networkünde sağlıklı mobil internet deneyimini konumdan bağımsız yaşayabilmek. Bu araştırma çalışmaları umuyoruz operatörlerin rekabet anlaşıyışını abonelere pozitif yönde yansıtacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.