iLike Müzik Satışına Başladı, MySpace'in İştahı Açıldı!

iLike Müzik Satışına Başladı, MySpace'in İştahı Açıldı!

Önceki günlerde popüler müzik tabanlı sosyal ağ iLike, dijital müzik satışına başladığını müzikseverlere duyurmuştu. Son gelen haberlere göre bu atağı ile kendini aşan iLike'a, dünyanın en büyük sosyal ağlarından MySpace 20 milyon dolar fiyat biçti.

Kullanıcıların ortak müzik zevkleri taşıyan arkadaşlar bulabildiği, sanatçıların ise kendi fan sayfalarını yaratarak hayranlarıyla dijital ortamda yakın temas kurabildiği iLike'i eski bir keşfeden olarak ilk zamanlardan beri güzel bir vizyonda ilerlediğini söyleyebilirim.

Kullanıcılarından büyük beğeni toplayan servis Mayıs ayında kendini iyice geliştirerek, sanatçı sayfalarının Twitter, Facebook, MySpace, YouTube ve Ticketmaster ile entegrasyonunu kurmuş ve bu ağlardaki yönetimi iLike üzerinden yapabilmelerine olanak tanımıştı. Premium hesap ile de paylaşımların performansı ve fanatiklerinin haritasını görmek mümkün hale getirilmişti. Bunların yanında sanatçılar için özel iPhone uygulaması hazırlamaya kadar giden iLike bunun bedelini de sadece $99 olarak kesmişti. Kısacası bu yönetim sistemi ile üyeler dışında sanatçıları da memnun etmeyi başarmıştı.

Birkaç gün önce dijital müzik satışına başladığını açıklayan iLike, böylece $0.89 ile $1.29 arasında değişen fiyatlarla mp3 satışını da hizmetleri arasına ekleyerek kendisi için önemli bir kazanç  kapısı açtı. İşte bu girişimlere kayıtsız kalamayan dünyanın en büyük sosyal ağlarından MySpace, nisan ayında başa gelen Owen Van Natta ile ilk satın almasını iLike üzerinde gerçekleştirebilir. Bir kaç kaynaktan sızan bilgilere göre bu hafta gerçekleşebilecek satışta $20 milyon gibi bir değer söz konusu.

MySpace iLike'tan ne bekliyor?

Şu anda MySpace Music kendi alanında ilk sırada ve onun en yakın takipçisi iLike! 2006 sonunda last-fmhayata geçen iLike'in 50 milyon kayıtlı kullanıcısı ve derin bir Facebook kitlesi var. An itibariyle 10 milyon Facebook kullanıcısının iLike uygulaması kullandığı biliniyor ki bu MySpace'in Facebook'un içine sızması için güzel bir yöntem olabilir.

Last.Fm'in aylık 12.9 milyon tekil ziyaretçisi olduğu 2007'de CBS tarafından $280 milyon'a alındığı hatırlanırsa, aylık 3 milyon tekil ziyaretçisi olan iLike için verilen fiyat paralellik taşımıyor. Çünkü sosyal ağlarda üye başına bedel biçmek daha makul görülüyor. Ancak 2007'de Last.Fm'in 15 milyon aktif kullanıcı ile $280 milyon nakitle satılmasına bakacak olursak 50 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcı ile iLike için biçilen değer oldukça düşük görünüyor. Zaten $16.5 milyon yatırım alan iLike için, sızdırılan bedelde bir yanlışlık olmasını muhtemel görüyorum ki iLike'in gelecek planlarını da bu hesaba katacak olursak, MySpace'in işi ucuza kapatmak istediğini düşünüyorum.

Her koşulda gelişecek bir satın almayı bizim yorumlarımız etkileyemeceğinden, tüm entegrasyonları ile iki gün içinde $99'dan $195'a yükselecek olan iPhone uygulamasına sahip olmak isteyen sanatçıların acele etmesini tavsiye ediyorum.

GÜNCELLEME:

19 Ağustos günü iLike'in kurucuları Ali & Hadi Partovi Myspace ve iLike beraberliğinin gerçekleştiğini duyurdu. Beraberlik sayesinde iLike ve MySpace için müzik üzerine daha iyi bir sosyal etkileşim ve halen beta aşamasında olan müzik satış modüllerinin ortak geliştirilmesi sağlanacak.

MySpace CEO'su Owen Van Natta, iLike üzerinde video ve oyun üzerine çalışmalar olabileceğini de açıkladı. Finansal bilgilerin açıklanmadığı birliktelikte, Facebook'ta etkin olan iLike sayesinde MySpace'in neler hayata geçireceğini merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.