Google geçen hafta özellikle netbooklar için Linux temelli açık kaynaklı bir işletim sistemi yapacağını duyurdu. Uzun yıllardır Microsoft'a karşı diş bilediği ve en uygun zamanı beklediği bilinen Google sonunda adımını attı.
Google, son yıllarda arama motoru üstünlüğü ile piyasayı domine ederek Microsoft'un internette barınamamasına sebep oldu ve elinden gelen her türlü ürünü geliştirerek bilgisayarların internete taşınmasına destek oldu. Microsoft ise çoğunlukla internetteki gelişmelerin gerisinde kaldı ve kendi alanında başarılı olmaya devam etti.
Google ile Microsoft arasında bu didişmenin en son raundu Bing ile yaşandı. Geçen ay yayınlanan ComScore raporuna göre %12 kullanıma ulaşan Bing ile Microsoft, Google'un alanına ilk kez güçlü bir şekilde girebildi. Google'un cevabı ise gecikmedi tabi ki...
Google'un işletim sistemi Chrome OS, Linux çekirdeği üzerine kurulmuş ancak Chrome'u temel almış bir işletim sistemi olacak. Google cephesinden yapılan açıklamalara göre işletim sisteminin kullanıcı arayüzleri Chrome tarayıcısı üzerinde olacak. Yapılan açıklamalarda geliştirilecek uygulamaların da Chrome üzerinde çalışacağı dile getiriliyor.
Chrome OS'un ilk aşamadaki hedefini netbooklar oluşturuyor. Bilindiği üzere Google'un mobil işletim sistemi Android'i netbooklar üzerinde kullanmak için çalışmalar yapan şirketler bulunuyordu. Yapılan açıklamalardan Google tarafında Android ile Chrome OS'un yerlerinin ayrı olduğunu anlıyoruz.
Günümüzde bilgisayar kullanımının büyük bölümünü kapsayan internet erişiminin bir gün buralara gelerek işletim sistemi olmaya kadar gideceği belliydi. Gerçekten bugün aldığımız bir bilgisayarda olmazsa olmaz olan kaç tane yazılım var? Ofis ihtiyaçlarımız için Google Docs veya Zoho, fotoğraf düzenlemek için Picnik kullanmıyor muyuz? Resimlerimizi, videolarımızı, dosyalarımızı internet üzerinde saklamıyor muyuz? Film izlemek için video stream sitelerini kullanıyoruz. Öyleyse gerçekten ağır bir işletim sistemine ve onun üzerinde çalışacak yüzlerce dolarlık yazılıma gerçekten ihtiyacımız var mı? Yoksa tamamen internetle birleşik bir işletim sistemiyle her işimizi halledebilir miyiz?
Chrome OS bu son soruya "Evet" cevabını verenlere odaklı bir yapıda geliştiriliyor. Tamamen Chrome üzerinden yapılacak uygulamalarla gereksinimler çözülecek. Tabi burada ilk akla gelen sürekli internet bağlantısına ihtiyaç duyulması, ancak bunun çözümü de yok değil. Chrome tarayacısı üzerine kurulacak uygun eklentiler ile internet bağlantısı olmadan da çeşitli işlemleri yapmak mümkün olacak. Zaten Google'ın son dönemlerde Google Gears ile offline'a ne kadar odaklandığını da biliyoruz.
Chrome OS'un başarılı olması konusunda önünde engeller de yok değil. İlk olarak çıkış tarihi 2010'un ikinci yarısını bulacak olan Chrome OS, Windows 7'den en az 9 ay sonra çıkmış olacak ve belki de çok geç kalacak.
Windows XP'den bıkan kullanıcı Vista'da aradığını bulamadı ancak ilk izlenimleri çok olumlu olan Windows 7 genel kullanıcı için yeni XP olabilir. Chrome OS'un bu durumda kendini kabul ettirmesi beklenenden zor olacaktır. Microsoft bir diğer taraftan da Gazelle isimli kendi browser tabanlı işletim sistemini geliştiriyor ki belki de Google'un kapışacağı asıl şirkette Microsoft olmayacak. Linux işletim sistemlerinin günümüzdeki kralı olan Ubuntu'nun Chrome OS'e vereceği tepki de bilinmiyor. Sonuçta Linux işletim sistemi olacak olan Chrome OS, Ubuntu'nun bölgesine giriyor.
Google'un son hamlesi sektörün en büyük şirketlerini karşı karşıya getirdi. Chrome'un etkileri Apple yönetim kuruluna kadar gidecek. Belki bilmeyenler vardır ancak Google CEO'su Eric Schmidt aynı zamanda Apple'ın yönetim kurulunda bulunuyor. Bu zamana kadar "ortak düşman" Microsoft'a karşı omuz omuza savaşan Google-Apple cephesi bu aşamada yarılabilir.
Android yüzünden iPhone'un konuşulacağı yönetim kurulu toplantılarına katılmayan Eric Schmidt aynı hassasiyeti Mac OS X için de göstermek durumunda kalacaktır. Kısacası, bu aşamadan sonra Eric Schmidt'in iki alanda rakip oldukları Apple'ın yönetim kurulunda bulunması sorun yaratabilir.
Google tarafında yıllardır süren Microsoft karşıtlığının tepe noktası olacak Chrome OS, Google'un bu kadar zamandır sürdürdüğü gelişmenin de son hamlesi olacak. Google şimdiye kadar girdiği her işte başarılı oldu diyemeyiz, ancak çoğunluğunda kullanıcılarının gönlünü aldığını söylemek yanlış olmaz. Ancak iş işletim sistemi konusuna gelince tekel haline gelmiş Microsoft'a karşı Google'un işi çok zor olacaktır.
Yazılım bağımsızlığı her ne kadar sürekli arzulanan bir olgu olsa da büyük şirketlerin geliştirdikleri işletim sistemlerinde sürekli kendi taraflarına çalıştığı görülüyor. Google sözde uğruna mücadele ettiği bu fikirde başarılı olabilecek mi yoksa pazarın durumuna uyarak diğerlerine mi benzeyecek bunu önümüzdeki zaman gösterecek.