Etkili Business Networking Nasıl Yapılır?

Etkili Business Networking Nasıl Yapılır?

Bugünkü röportajımızın ana konusu Business Networks (İş Ağları) ve Business Networking üzerine. Konunun uzmanı Xing İş Geliştirme ve Satış Müdürü Natali Yeşilbahar ile görüştük ve Business Networking nedir ve Etkili Business Networking nasıl yapılır konusunda görüşlerini aldık.

Hasan: Natali merhaba. Kendini Webrazzi okuyucularına biraz tanıtır mısın?

Natali: İletişimi, teknolojiyi ve yenilikleri takip etmeyi çok seviyorum. Yeni projeler üreten, pazara farklı ürünler sunan  ekiplerin parçası olmaktan, müşterilerime daha önce görmedikleri ürünleri detaylı bir şekilde anlatmaktan çok keyif alıyorum.

XING Şirketinde İş Geliştirme ve Satış Müdürü'yüm. Aynı zamanda Mobile Monday İstanbul Organizatörüyüm.

natali

Hasan: Mobile Monday nedir? Bize biraz bilgi verir misin?

Natali: Mobile Monday, dünyada altmıştan fazla şehirde kâr amaçsız düzenlenen bir etkinliktir. Mobil ve internet dünyasına ilgi duyan yöneticileri buluşturan etkinliği ülkemizde düzenlemekteyim.

Hasan: Business networking nedir? Bize faydaları nelerdir?

Natali: İş sosyal ağlarında  bulunmak için yapmanız gereken profilinizi doldurmak; siteye aradıklarınız, sunduklarınız ve doğru anahtar kelimeleri yazmanızdır. Daha sonra dijital profiliniz, 7/24 kariyeriniz ve projeniz için çalışacaktır. Bu bağlamda ilgi alanlarınıza uygun gruplara üye olmanız, hem meslektaşlarınızı tanışmanızı sağlayacak; hem de sektörünüzdeki gelişme ve tartışmaları yakından takip etmenize olanak verecektir. Projelerin, satışların ve işlerin çoğunun tanıdıkla bulunduğu günümüzde, bu ağlarda yer almak bize sektörümüz ve  mesleğimizle ilgili birçok değerli kişiyle daha kısa sürede tanışma imkanı vermektedir.

Hasan: Etkili business networking nasıl yapılır?

Natali: Anahtar kelimeleriniz önem taşımaktadır. Şu an yaptığınız işe ve hedeflerinize uygun kelimeleri profilinize eklemeyi unutmayın. Bu kelimeler hem satış, mobil gibi genel hem de MVNO, LBS gibi sektörünüze ait özel terimler içermelidir.

Konferanslarda veya toplantıda tanıştığınız ve bağlantıda kalmaya değer gördüğünüz kişileri, iş sosyal ağlarında mutlaka bağlantı olarak ekleyiniz. Bir süre sonra işinden ayrıldığı için güncel bilgiler içermeyen bir kartvizit yerine, bağlandığınız kişilerin her an son iş bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Sektörünüzdeki değerli oyuncuların profillerini takip ediniz, durum iletilerini okuyunuz. Bir ödül almışsa, terfi etmişse, iki dakikanızı ayırarak, tebrik mesajı yazınız. İlgilendiği bir konuyu profilinde belirtmişse, elinizdeki konuyla ilgili güncel sunumu paylaşınız. Böylece kişilerin sizi hatırlamasını  sağlarsınız ve güçlü iş bağlantıları kurabilirsiniz.

Hasan: Business networking'in geleceği konusunda ne düşünüyorsun?

Natali: Birisiyle tanışmadan önce, o kişinin adını arama motorlarına yazmakta ve onunla ilgili bilgilere ulaşmaya çalışmaktayız. Günümüzde online olarak da bulunmak her sektörde önem kazandı. İş sosyal ağlarnda  bulunup, aktifleştiğinizde; sizi arayanlar, bu sitedeki sizin yönettiğiniz imajınızla karşılaşacaklar. Bundan daha güzel bir kendinizi tanıtma yöntemi olabilir mi?

İş görüşmelerinde okul puanlarının daha az önem kazanacağını, görüşme sorularının arasında "Peki kimleri tanıyorsunuz?" sorusunun standart iş mülakatı sorularında yer alacağına ve cevabının diğer birçok parametreden öne çıkacağını düşünüyorum.

Hasan: Bu ay Altın Örümcek Blog Kategorisinde birinciliğe layık görüldün. Bu kadar kısa bir sürede birinci olmayı nasıl başardın?

Natali: Altı ay önce, internet sokağında artık dükkan açma zamanımın geldiğine karar verdim. Eskiden Osmanbey'de dükkan açmadan tekstil işiyle uğraşılması nasıl tercih edilmezse, bu çağda da web siteniz olmadan hedeflerinize ulaşmanız daha zor.

Bu bağlamda kendimi geliştirmek, yeni dünya dünyadaki araçları daha iyi nasıl kullanacaklarını yöneticilere göstermek için yazmaya başladım. Sektörel etkinlikleri çok seviyordum; internette gidilmesi gerekenlerin bir listesi olmadığından daima yakınırdım. Bu listeyi sonunda kendim hazırladım; bu bölüm ilgi gördü. Sektördeki etkinliklere de gittiğim için vakti olmayana yöneticiler, etkinlikleri blogumdan okumaya başladılar. Kendi ilgi alanlarım içerisindeki başarılı kişi ve projeleri de siteme taşıdım. Bu içerikler de çevremdeki ilgi gördü ve keyifle takip ettiklerini belirttiler.

Hasan: Çevrenin bunda etkisi büyük mü?

Natali: Çevremdeki değerli kişiler sitemin sektör takibi bölümünde, gittikleri önemli etkinlikleri veya sektördeki son gelişmeleri yazarak bana destek oldular. Öğle yemeğinde birçok verimli sohbetler gerçekleştirme şansım oldu. Etkinliklere davet edildiğim ve önceki senelerde gittiğim için, gidilmesi gereken etkinlik listesini hazırlamak, zor olmadı. Sosyal medya ve mobil iletişim dünyasının  başarılı oyuncularına bana verdiği destek için tekrar çok teşekkür ederim.

Hasan: Biz de sana bu keyifli röportaj için teşekkür ederiz Natali. Başarılar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.