Türkiye'den Global Bir İnternet Girişiminin İlk Adımları

Türkiye'den Global Bir İnternet Girişiminin İlk Adımları

header-logoRöportaj serimizde girişimlerinin henüz başında yurtdışından yatırım almayı başarmış 23 yaşında iki genç girişimciyi konuk ediyoruz. Marro.ws isimli site saklama projeleri ile global bir girişim yapmak için harekete geçen ve ilk sunumlarını internetin geleceğinin konuşulduğu Almanya Next 2009'da ve İtalya'da yapan gençler, bu hafta da Amerika'da bir sunum gerçekleştiriyorlar. Henüz kafalarındaki sistemin %15'ini hayata geçirdiklerini ifade eden gençler bu safhada bile Amerika'da Ursinus Üniversitesi ders programında örnek olarak gösterildiler ve KillerStartups, StartupMeme gibi sitelerde haber olmayı başardılar. Henüz emekleme aşamasında dünya çapında ilgi çekmeyi başaran bu projenin adını yakın gelecekte daha sık duyacağız. Kendileri ile Marro.ws projesini konuştuk.

Hasan: Kendinizi Webrazzi okuyucularına biraz tanıtır mısınız?

Ali Rıza Babaoğlan: 1986 doğumlu bir bilgisayar mühendisiyim şu an özel bir bilişim firmasında kamu sektör sorumlusu olarak çalışıyorum. Marro.ws projesinin kurucu ortağı ve teknik sorumlusuyum.

Aykut Karaalioğlu: 1987 doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Marro.ws isimli projenin sosyal tarafından sorumluyum.

Hasan: Marro.ws projesi nedir? Marro.ws'un Delicious gibi sitelerden farkı ne?

Marro.ws projesi, Mayıs ayı başı itibariyle kullanıma açılan bir içerik imleme sistemidir. Marro.ws projesinde amaç ise insanların bir kere ulaştıkları bir içeriğe, tekrar, çok daha hızlı ve farklı formatlarda ulaşabilmelerine imkan sağlamaktır.

Bizler internet kullanıcıları olarak internette gezerken beğendiğimiz ve tekrar işimize yaracağını düşündüğümüz şeyleri ya tarayıcımızın yer imlerine ekler, ya içeriğin bulunduğu adresi masaüstüne bir not defterine kaydeder, ya da içeriğin tamamını masaüstüne bir Word belgesi açıp saklarız. Fakat bu yöntemlerin hiç birisi saklanan içeriğe tekrar erişebilme garantisi vermez. Örneğin, tarayıcı yer imlerine ya da Delicious gibi sistemlere, içeriğini önemli bularak sakladığımız linkleri değişebilir, site kapanabilir, içerik değişebilir ya da Türkiye'ye özgü olarak site engellenebilir.

Farklı bir kullanıcı gelip bizim masaüstümüze sakladığımız Word belgemizi silebilir. Bir sabah bilgisayarımızı açtığımızda birden işletim sisteminin hata vermesi ve masaüstüne ya da tarayıcı yer imlerinde sakladığımız linklere geri ulaşamamamız da bir ihtimal. Marro.ws bu sorunları çözebilmek için ortaya çıkmış bir sistem aslında. Size sunduğumuz sınırsız alana istediğiniz içeriği ekleyerek sistem üzerine saklayabilir ve dünyanın her yerinden bu içeriğe ulaşıp, içeriği PDF, DOC, HTML ve TXT olarak tekrar bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Tabi tüm bu işlemleri yapmak için içeriğin internet üzerinde olması da gerekmiyor. Bilgisayarınızdaki herhangi bir yazı ve resimden olan içeriği de sisteme yükleyerek istediğiniz yerden ulaşabilir ve indirebilirsiniz. Örneğin, sistemi benim de öğrenci olduğum Bilkent Üniversitesinde kullanan bazı hocalarım var. Onlara sistemi ilk anlattığımda sistemin kendi ihtiyaçlarına çok uygun olduğunu söylediler. Birçok hocam şu an sistem üzerine kendi makalelerini ekliyor ve dünyanın herhangi bir yerindeki etkinlikte/seminer'de sunmaları gerekirse ya da aniden lazım olması halinde Marro.ws' a girerek içeriklerine hemen erişebiliyor. Ben ise kendi özgeçmişimi ve Marro.ws için yaptığımız farklı iş planlarının taşımak için kullanıyorum sistemi.

Marro.ws' ı web sitesi olarak kullanmak da şart değil.  Internet Explorer ve Firefox için hazırladığımız iki farklı tarayıcı eklentimiz mevcut. İnternette gezerken beğendiğiniz cümleyi ya da içeriği seçili hale getirip üzerine sağ tıklamanız ve "Marro.ws it!" demeniz içeriği saklamanıza yetiyor. İsterseniz içerikleri kendi belirleyeceğiniz link altında saklayabiliyor, isterseniz etiket ve yorum ekleyebiliyor, isterseniz de gizli hale getirebiliyorsunuz.

marrows-ex

Hasan: Şu anda ne aşamadasınız? Kaç kayıtlı kullanıcınız var?

Sistemi ilk planlayan Ali. Kafasında sistemin detaylarını çizmeye Haziran ayında başlamış. Biz kendisiyle Mayıs 2008'de benim düzenleyicisi olduğum Likemind Ankara etkinliğinde tanıştık. Eylül 2008 itibariyle de Ankara'da Likemind' ları beraber düzenlemeye başladık ve daha yakın arkadaş olduk. Bana düşünceleri geçtiğimiz Aralık ayında aktardı. Fikir çok hoşuma gitti beraber sosyal tarafını ve içeriğinde nelerin olması gerektiğini planladık. Ocak ayı itibariyle fikrimizi gerçeğe dönüştürmek adına yatırım ve işgücü aramaya başladık. Çalışmalarımız sonucu fikrimize yurtdışından yatırım aldık. Mart ve Nisan aylarında ise ekibimizi oluşturmaya başladık.

1 Mayıs itibariyle sistemin ilk prototipi hazırdı. İlk prototipi henüz Türkiye'de açmadan İtalya'da bir etkinlikte tanıttık. 6 Mayıs'ta ise ürünün ilk sürümünün global duyurusunu Almanya'da, dünya internetinin geleceğinin konuşulduğu en büyük etkinliklerden olan Next 2009'da yaptık. Türkiye'ye 11 Mayıs'ta döndük ve sistemin gelecek sürümleri için çalışmaya başladık.

Şu an kafamızdaki sistemin tam olarak %15'i hayata geçmiş durumda. Ali ve benden başka sistem altyapısının geliştirilmesi için çalışan 2 arkadaşımız var. Haziran sonu itibariyle ise geliştirici ekibimizi 4'e çıkarmayı ve Eylül sonuna kadar, kafamızdaki sistemin %75'ini ayağa kaldırabilmeyi hedefliyoruz.

Bunun dışında paylaşabileceğimiz rakamlar 1,5 aydan kısa bir sürede 2000+ içeriğe ulaştığımız ve şuan sistemde 1200+ kayıtlı kullanıcı olduğudur. İyi gidiyoruz. Sistem eğitim alanında sık kullanılıyor. Edutecher gibi eğitim sitelerinde eğitimlerin bazıları Marro.ws üzerinden gidiyor.

Ayrıca Amerika'nın Web 2.0 alanında prestijli okullarından birisi olan Ursinus Üniversitesinde ders konuları arasında artık bizim projemiz de var. Detayları http://academic.ursinus.edu/it/ascue/ adresinde.

Hasan: Projeniz özellikle Avrupa ve Çin'de kendinden söz ettirmeye başladı. Bunu nasıl başardınız?

1.5 aylık grafiğimize baktığımızda toplamda 126 ülkeden hit aldığımız görüyoruz. Türkiye ise bunlar içerisinde birinci durumda. Amerika, Polonya, İngiltere, İtalya, Çin, Almanya, Belçika ve Hindistan ise yüksek oranda ziyaretçimizin olduğu ülkeler.

Avrupa' daki başarının nedeni İtalya'da ve Almanya'da yaptığımız sunumlar. İtalya'da yaklaşık 350 internet gurusunun, Almanya'da ise 1500'den fazla internet gurusunun katıldığı iki etkinlikte sunum yaptık. Bu insanlar ülkelerine dönünce kendi bloglarında bizi yazdı, etkinlik sırasında sitemizi Twitter'da geçti. Bunun etkisi büyük oldu. Ayrıca İtalya' da iki farklı gazetede yazıldık ve bir televizyon röportajı yaptık.

italian-news

KillerStartups, StartupMeme gibi sitelerde haber olduk. Türkiye'de ise çok daha güzel bir gelişme oldu ve bir radyo programı ile bir televizyon programına katıldık. 2 farklı TV programına için ise Haziran sonu için davet aldık.

Bunlar dışındaki ülkelerde başarı için ise iyi olduğunu düşündüğümüz bir pazarlama politikamız var. İnternette pazarlama yapmak için Google'ın Trends ürününü iyi bilmek ve kullanabilmek lazım. Biz bunu yapıyoruz.

Hasan: Next 09 nasıldı? Bu konferansın size ne gibi yararları oldu?

Oldukça eğlenceliydi. Sadece proje için değil, bizim için de inanılmaz faydaları oldu. Örneğin, iki günlük bu etkinlikte internette ismi efsaneleşmiş birçok kişiyle tanışabilme imkânımız oldu. Etkinlik öncesi sticker yaptırmıştık. Orada birçok internet gurusunun dizüstü bilgisayarlarına bile bu stickerları yapıştırdık. Orada konuşma yapabilmek ise çok büyük deneyimdi. 1500 kişi bizi ve projemizi dinledi. Tebrik etti. Çünkü projenin arkasındaki gücü görebildiler.

Ali sunumla ve sistemin teknik sorunlarıyla ilgilenirken ben birçok insanla tanıştım. Etkinliğe gitmeden önce tanışmamız gereken insanların listesini yapmıştık, sanıyorum hepsinin yanına tik koymayı başardık.

Jeff Jarvis'ten imzalı kitabını aldım, bu da benim için büyük bir yarar oldu. Tanıştığımız insanların bazılarıyla halen görüşüyoruz. Bundan sonraki global bazlı tüm internet etkinliklerinde var olmayı planlıyoruz. Gerçekten büyük bir geri dönüşü oluyor çünkü.

Hasan: Uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir? Önümüzde yeni projeler var mı?

Yapmadan pek konuşmak istemiyoruz aslında biz. Herkes yaptıklarımızı ortaya çıktıktan sonra öğrensin, boşu boşuna "hayal" satmayalım istiyoruz. O nedenle pek detay vermeden bahsetmeye çalışalım.

Haziran ayı içerisinde sisteme farklı ek özellikler dahil edilecek. Daha öncede bahsettiğim gibi Eylül sonuna kadar ki düşüncemiz ise projeyi yüksek oranda tamamlayabilmek. Orta vadede ise bu proje üzerinden yürüyecek başka bir projenin temellerini atmak var kafamızda. Bakalım düşündüklerimizi yapabilecek miyiz?

Hasan: Umarım yaparsınız. Biz de bu süreci ilgiyle takip edeceğiz. Başarılar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.