Röportaj serimize bu hafta Advertising Age Dergisi tarafından "Dünya'nın En İyi Pazarlama Blogları" listesinde 327. sırada gösterilen Mert Erkal ile devam ediyoruz. Profesyonel bir blog yazarı olan Mert, şu anda enerjisini yeni blog yazarları yetiştirmek ve böyle bir sektörü yaratmak için harcıyor. Kendisi ile bugüne kadar yaptıklarını ve yeni projesi "Mert'in Blog Akademisi"'ni konuştuk.
Hasan: Kendini Webrazzi okuyucularına biraz tanıtır mısın? Profesyonel Blogcu nedir?
Mert: 1974 İstanbul doğumluyum. İTÜ Gemi İnşaatı Fakültesi'nden 1996 yılında mezun oldum. 16 ay süren deniz asteğmenliğimin ardından, 1998 yılında Maersk Line konteyner taşımacılık şirketinin Marketing departmanında çalışmaya başladım. Şimdilerde bir çılgınlık yapıp 10 senelik işimden ayrıldım ve Search For Blogging ve Profesyonel Blogcu bloglarım ile profesyonel blogculuk yaparak hayatımı kazanıyorum.
Son yıllarda popüler olan "Profesyonel Blogculuk" ya da "problogger" terimi, blog yazmayı sadece bir hobi olarak görmeyip, bunu profesyonel bir para kazanma aktivitesi haline dönüştürmeyi başarmış blogcuları tarif etmek için kullanılıyor.
Hasan: Şimdi önümüzde Mert'in Blog Akademisi (MBA) var. Bu proje nasıl ve neden ortaya çıktı?
Mert: Ülkemizde çok yetenekli blog yazarları olmasına rağmen, profesyonel blogculuğun altyapısı henüz oluşmamış durumda. Search For Blogging ile geçtiğimiz 3 yıl içinde edindiğim profesyonel blogculuk tecrübelerimi Türk blogcuları ile paylaşmak ve onlara bu konuda bir vizyon kazandırmak istedim. Mert'in Blog Akademisi (MBA) bu şekilde ortaya çıktı.
MBA mezunları ile Türkiye'de profesyonel blogculuğun temellerini çok sağlam bir şekilde atacağımıza inanıyorum. Bu bağlamda ülkemiz açısından yepyeni bir sektörü katılımcılarla birlikte yaratma fırsatımız var.
MBA'ni açmamın bir de insani boyutu var. Ülkemizde finansal kriz nedeniyle işsiz kalmış ya da üniversite mezunu olmasına rağmen yıllardır iş bulamamış yüzbinlerce insan var. Profesyonel Blogculuğu tanıtarak onlara farklı bir alternatif sunmak istedim.
Hasan: Bu projenin dünyada örneği var mı? MBA'nin bu projelerden farkı ne?
Mert: Buna yakın örnekler var. Ancak MBA'ni onlardan ayıran en önemli özellik, katılımcılara iş ortaklarımız şeklinde yaklaşmamız ve eğitim sonrası da onların vitrinini yapmaya devam edecek oluşumuz. Yani kurs ile başlayan birlikteliğimiz farklı şekillerde devam edecek. Hedefimiz çok net: Piyasa da "MBA mezunları" gibi bir algı oluşturmak. Katılımcılar arası birlikteliği ve işbirliklerini destekliyoruz. Katılımcıların başarısı bizim başarımızdır. Onları kurs süresince yolunacak kazlar olarak görmüyoruz.
Bizi dünyadaki benzer eğitimlerden farklı kılan diğer bir etken ise, aynı anda hem Profesyonel Blogculuk, hem Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), hem de İnternet Pazarlaması eğitimi veriyor oluşumuz. Bunu da son 8 yılını ABD'de SEO ve İnternet Pazarlaması uzmanı olarak geçirmiş ortağıma borçluyum. Benim profesyonel blogculuk deneyimlerimle onun İnternet Pazarlaması ve SEO deneyimlerini harmanlayınca ortaya harika bir eğitim programı çıkardık. Ben daha önce sanal alemde verilen böyle bir eğitim programına rastlamadım.
Bu akademi ülkemize ve vatandaşlarımıza karşı hissettiğimiz sosyal sorumluluğun bir ürünüdür. Neden milyarlarca dolarlık bu pastadan Türk insanı payına düşeni almasın? Bunun kavgasını veriyoruz. Dünyadaki örneklerine bakarsanız, bu kadar saf ve temiz duygularla yola çıkılan bir örneğe daha rastlamanız oldukça zor. Zaten ilk katılımcılarımıza da bu samimiyetimiz fazlasıyla yansımış durumda.
Hasan: Sistem nasıl işleyecek? Kimleri hedefliyorsunuz? Ücretler nasıl olacak?
Mert: Kurs 6 ay sürüyor. Eğitimleri Moodle eğitim sistemi ile uzaktan eğitim şeklinde veriyoruz. Dersleri haftalık olarak yayımlıyoruz. Katılımcının aktif olması eğitimin verimli olması açısından zorunluluk. Mutluluğun formülünü verdiğimizi iddia etmiyoruz. Çok çalışmak şart.
Eğitimleri MP3 kayıtları ve videolar ile destekliyoruz. Böylece katılımcılar seyahatte ya da deniz kıyısında yürürken de dersleri takip edebilecekler.
Silver ve Premium olarak iki ayrı paket var. Türkiye koşullarını düşünerek Silver fiyatlarımızı 27$ aylık gibi komik bir fiyatta tuttuk. Premium katılımcı bedelini 77$ aylık olarak belirledik. Her iki pakette de İnternet Pazarlaması, Arama Motoru Optimizasyonu ve Profesyonel Blogculuk dersleri var. Silver da öğrenci bizzat kendi kendine öğreniyor, biz takıldıklarında devreye giriyoruz. Premium katılımcıların bloglarını ya da web sitelerini kendi bloglarımız gibi kabul edip ciddi mesai ve emek harcıyoruz. SEO yapıyoruz. SEO esnasında oluşan masraflar da Premium fiyatına dahildir. Ödemeler ise PayPal ile yapılıyor.
Öncelikle benim gibi blog yazarak para kazanmak isteyen blogculara ulaşmak istiyoruz. Bunun yanı sıra kriz nedeniyle işsiz kalmış ve arayışta olan insanlar da hedef kitlemiz arasında. Üniversite öğrencilerinden konuya hevesli olanları da aramızda görmek istiyoruz. Üniversite sonrası iş bulmanın zorlaştığı şu dönemde, MBA ile henüz öğrenciyken gelecekteki mesleklerini yaratma fırsatı sunuyoruz.
Hasan: Bu akademinin Türkiye'de sektörün gelişmesine ve blog yazarlarına ne gibi faydaları olacak?
Mert: Yurtdışından edindiğimiz deneyimlerle Türkiye'ye bakıyor olmamız, nerede hata yapıldığını rahatlıkla görmemizi sağlıyor. MBA derslerinde bu temel yanlışları katılımcılara aktaracağız. Bir süre sonra "kral çıplak" diyen bir sürü MBA katılımcısı yetişecek. Bugün yarım yamalak bilgileriyle "SEO yapıyorum" diyerek konudan bihaber insanların parasına göz koyanlar, artık bu işi doğru düzgün yapmak zorunda kalacaklar. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Kaliteli blogların sayısının artması, diğer blogcuların da silkinip kendilerini gelmesini sağlayacak. Profesyonel ve kaliteli blogcuların sayısının artması, firmaların bloglara olan ilgisini hızlandıracak. Profesyonel blogculuk bugün ülkemizde olduğu gibi "hocam caiz midir?" şeklinde bir yaklaşımla değerlendirilmeyecek ve geçerli bir meslek haline gelecek.
Hasan: Şu an hangi aşamadasınız? Kayıtlar ne zaman başladı?
Mert: 21 Mayıs itibariyle MBA açılmış bulunuyor. Hem Premium hem de Silver paketlerimize yoğun bir ilgi var. Açıkçası yola çıkarken bu kadar yoğun bir ilgi olacağını tahmin etmemiştik. O açıdan mutluyuz ve gururluyuz. Motivasyonumuz artmış durumda. İlk katılımcılarımızın sırasıyla Bursa ve Adana'dan olması bizi ayrıca umutlandırdı. Sayelerinde internet konusunda doğru ve sağlıklı bilgiye açlığın sadece İstanbul, Ankara gibi illerimizde yaşanmadığını anlamış bulunuyoruz.
Hasan: Peki 6 aylık kurs bittikten sonra ne olacak?
Mert: MBA mezunlarının vitrini olacak bir internet projemiz var. Onların yıldızını parlatmaya devam edeceğiz. MBA katılımcıları ile Likemind benzeri toplantılar düzenleyeceğiz. Katılımcılarla ortak projeler geliştireceğiz.
MBA'ne Türk işi kısa yoldan köşeyi dönme projesi olarak bakanlar kısa sürede yanıldıklarını anlayacaklar. MBA ilk bakışta görülebilenden çok daha kapsamlı bir projedir. Zamanla daha iyi anlaşılacaktır.
Hasan: Bunu anlaşılmasını tüm Blog Yazarları adına isteriz Mert. Çok teşekkürler bu keyifli röportaj için.
Güncelleme: Konuyla ilgili FriendFeed'de geniş katılımlı bir tartışma başladı.