Google Squared ile "Data Web" gerçek oluyor!

Google Squared ile

Google bugün gerçekleştirdiği Searchology etkinliğinde internetin geleceğine yön verecek türden birçok yeni ürününü basın mensupları ve önemli blogcuların karşısına çıkardı. Bu yeni ürünlerden bir tanesi vardı ki, Web 3.0 dediğimiz ve zaman zaman Semantik Web olarak andığımız önümüzdeki dönem internetinin ruhunu hissettirdi.

Şirketin bu ay sonuna doğru Google Labs kapsamında kullanıma açacağı bu yeni ürünün adı, Google Squared. İnternet üzerinde anahtar kelime mantığında arama yapısını yeni bir boyuta taşıyacak olan Squared ile web sitelerindeki dağınık bilgiler veritabanı yapısında farklı alanlarda listeleniyor.

TechCrunch'dan Michael Arrington'ın da katıldığı etkinlikten özel olarak çektiği videoda görebileceğiniz gibi servis gerçekleştirilen aramayı tabular formatta tablo hücrelerine yerleştiriyor. Yani, yapılan arama "hızlı arabalar" gibi birşey olursa gelecek olan tabloda (Excel tablosu gibi düşünebilirsiniz) resim, marka, model, fiyat gibi bilimum alanlara/hücrelere sonuçlar veri olarak dağıtılmış oluyor. Ek olarak bir kolon daha eklemek isterseniz bunun için de servis size öneriler sunuyor. Mesela, tablonuza "beygir gücü" kolonu ekleyebilirsiniz.

google_squared2

Bu şu demek oluyor, artık internet üzerindeki her bir içerik anlamlandırılmış ve veri düzenlenmiş olacak. Bu şekilde hem bilgiye ulaşmak kolaylaşacak hem de internet bulutu şekilleniyor olacak. Tahmin edersiniz ki sorgular ile tarayabildiğiniz bir veri havuzu içinden çok daha kolay ve güçlü sonuçlar çıkartmak mümkündür. İşte Google'ın söz konusu deneysel ürünü Google Squared ile gelecek vizyonumuzun ilk parçası resimdeki yerini doldurmuş olacak.

Resmin tamamlanması ile bilgi patlaması bugün olduğundan çok daha yoğun bir noktaya ulaşacak. Veriye dönüşmüş içerik, anlamlandırılıyor ve bilgi olarak paylaşılıyor olacak. Bu gelişim ve dolayısıyla oluşacak değişim aslında Web 2.0 ile başlayan etki-tepki zincirinin devamı niteliğinde. Buna şimdiden hazırlanmak, vizyon tazelemesine gitmek ve yol yakından biraz beyin jimnastiği yapmak değerli olacaktır.

google_squared1

Kısacası, geleceğe hazır olmak ve yeni nesil internetin sağlayacağı veri platformuna alışmak gerekiyor. Bu vizyona alışırken şu terime de alışmanız iyi olacaktır: "Data Web"

World Wide Web'in (WWW) mucidi Tim Berners Lee'nin Nisan 2007'de BusinessWeek'e verdiği bir röportajda "Semantik Web" yerine "Data Web" söyleminin kullanımını önermesi ile hayatımıza giren kavram geleceğin internetini bence de son derece doğru tanımlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.