Amazon tarafından beklenen toplantı gerçekleşti ve yeni nesil geniş ekranlı Kindle Dx tanıtıldı. Kısaca, Kindle 2'nin gazete ve dergi gibi basılı mecralara yönelik versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz dijital kitap okuyucu 489$'lık (yaklaşık 764tl) bir ücretle satılacak.
Özellikler açısından Kindle 2'nin 2.5 katı, 9.7" lik ekrana sahip yeni ürün, 150 dpi çözünürlükte 1200 x 824 piksel'i destekliyor. Aynen Kindle 2'de olduğu gibi 16 seviye gri renk skalasına sahip. Kindle Dx, kapasite olarak da kendini yenileyerek 3500 kitap taşıyabilecek 4gb'lik bir hafızayla piyasaya sunuluyor. 19 ounces yani 538gr ağırlığındaki ürün txt ve mp3 formatlarının yanında pdf'i de destekler hale gelmiş.
Yeni Kindle Amazon'un giriş sayfasında Jeff Bezos'un açıklamasıyla kendini tanıtıyor. Okunur olması açısından basılı yayınlar kadar tatmin edici olduğunu belirten Bezos, Kindle'in başarısının umduklarının da ötesinde olduğunu dile getiriyor. Öyleki, Bezos'a göre bilgisayar ekranında asla kitap okumayacağını dile getirenlerin fikirleri bile Kindle sayesinde değişmiş ve şimdi bu tatmini daha da arttırmanın zamanı gelmiş.
Kindle ailesinin son ferdi Kindle Dx'in sahip olduğu ekran, pdf dosyalarınızı hiç bir zahmete katlanmadan okuyabilmenize olanak sağlayacak kadar geniş. Yine cihazın 3G wireless özelliği sayesinde dosyalarınızı dijital okuyucunuza rahatlıkla aktarabilmeniz mümkün. Bu noktada, Kindle Dx dosya aktarımını kitaplar dahil olmak üzere en fazla 60sn de halletmeyi amaçlıyor.
Kindle için 107'si NY Times'ın en çok satanlar listesinde olan 275.000 kitabı, dijital okuyucunuza indirmeniz mümkün iken, Kindle Dx artık daha geniş formatta içerikleri (gazete, dergi, döküman, yemek-bilgisayar kitapları...) bünyesinde barındıracak olmanın sorumluluğunu taşıyor. Bunun için de Amazon, 3 büyük gazete ile (New York Times,Boston Globe, The Washington Post) içerik konusunda anlaşmaya varmış. Amerika'da 5 üniversite ise Kindle Dx konseptini inceleyecek pilot bölgeler olarak seçilmiş. Amazonun kütüphanesindeki gazeteler ve dergiler bölümü henüz Kindle Dx için ürün içermese de, yakında bu bölümlerde gereken çalışmalar yapılacağı çok açık.
Ülkemizde ise ürünün ne gibi tepkiler alacağı merak konusu. Zira Türkçe içerik konusunda sıkıntı yaşanmaması Kindle'in ülkemizde popülerliğini sağlamasının tek yolu ama Türk medya ve yayıncılığında Kindle'a yönelik kimin adım atacağı ise benim aklımda soru işaretleri yaratıyor. Bizim için sorun olabilecek fiyat konusunda ise şu anda ön sipariş ile talepleri alan Amazon'un ilk reaksiyonlara göre hareket edeceği söyleniyor. Ama döviz bazında bize yansıması yine de tatmin edici olmayabilir. Sonuç olarak Amazon bir devrin sonunu getirebileceğine inanıyor ve eğer küçük oyuncağına bir gün "kitap ve gazete kokusunu" da ekleyebilirse Jeff Bezos istediğini başarabilir!