Last.fm artık Türk kullanıcısına paralı!

Last.fm artık Türk kullanıcısına paralı!

Bir süredir Last.fm'in Türkçe müziklerin telif hakları ile ilgili problem yaşadığının duyumlarını alıyorduk. Hatta bir duyumumuz yakında Last.fm'in Türkçe tüm şarkıları sisteminden çıkartacağı yönündeydi. Bu duyumları doğrulayamadığımız için bugüne kadar paylaşmamıştık.

Bugün ise aldığımız haber Last.fm'in çok büyük olasılıkla sadece Türkiye değil, Amerika, İngiltere ve Almanya dışındaki tüm ülkelerde telifler ile ilgili başının ağrıdığını gösteriyor.

Şirketin bugün resmi blogundan yaptığı açıklama ile artık servis üzerinden Last.fm radyolarını dinlemenin aylık €3 olacağı duyuruldu. Amerika, İngiltere ve Almanya'da ücretsiz olarak sunulmaya devam edecek olan servis geriye kalan tüm ülkelerde ücretli olacak ancak ilk 30 şarkı ücretsiz dinlenebilecekmiş.

Açıkcası Last.fm'in Türk kullanıcılarından ne kadarının ücret ödeyeceğini merak ediyorum. Her ne kadar talep edilen rakamın kesinlikle Last.fm'in sunduğu müzik tecrübesine değeceğini düşünsem de servisin hali hazırdaki Türk kullanıcı profilini çok net bilmediğim için yorum yapmak zor oluyor.

Gerçi burada Last.fm'in Türk kullanıcı profilinden ziyade bence Last.fm'i sömüren Türk kullanıcı profili daha önemli olacaktır. Sanıyorum ki bu yeni model şirketin Türk kullanıcı sayısında bir düşüşe sebep olurken, site içindeki Türk kullanıcı aktivitesini olumlu yönde etkileyecektir.

trends_tr_music

Diğer taraftan Last.fm'in artık ücretli olmasının ülkemizdeki benzer servislerin önünü açacak bir gelişme olduğu da ortada. Last.fm ile benzer modelde hizmet sunan Musicopat'ın yanında şu günlerde popülaritesi tavan yapmış olan Fizy.org'un bu işten kârlı çıkacağını tahmin ediyorum.

Ayrıca eğer TTNET, müzik servisi olan TTNET Müzik için biraz harekete geçer ve günümüz web trendlerine uygun kullanım modellerini sistemine uygularsa sanıyorum ki yol yakından yarışa tekrar katılabilir.

GÜNCELLEME: TTNET Müzik tarafından hem yorumlarda hem de e-posta üzerinden aldığım bilgi ile servisin ttnetmuzik.com alan adını ttnetmuzik.com.tr alan adına yönlendirmesinden dolayı Google Trends'de farklılık olduğunu öğrendim. ttnetmuzik.com.tr ile yukarıdaki grafiği tekrar çıkarttığımızda durum oldukça değişiyor. Yeni durumda yukarıdaki cümlemi değiştiriyorum ve "yarışa tekrar katılabilir" yerine "mevcut değerini fazlasıyla artırılabilir" diyorum.

trend_music_2

Konumuza tekrar dönecek olursak merak ettiğim bir soruyu sormak istiyorum. Eğer Last.fm'i kullanıyorsanız, €3 olarak belirlenmiş olan ücreti ödeyerek servisi kullanmaya devam eder misiniz yoksa alternatif servisler mi denersiniz? Anketimize katılırsanız sevinirim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.