ie8Microsoft geçtiğimiz perşembe Internet Explorer 8'in Betasını kaldırıp son sürmünü kullanıcılarına sundu. IE 8'nin deneme sürümleri yaklaşık bir yıldan beri kullanılıyordu. Microsoft, IE 8'i en hızlı tarayıcı olarak lanse etti. Çeşitli sitelerde yapılan testlerde bunu doğrular vaziyette. Bu hızın sebeplerinden biri de IE 8'in Webkit kütüphanesini kullanmıyor oluşu yani yuvarlak köşeli kutular için biraz daha uğraş gerekecek. Yeni versiyonda, IE'den vazgeçemeyen kullanıcıları sevindirecek bir sürü gelişme var.

Tarayıcı  Web dilimleri, Hızlandırıcılar, Görsel Arama Önerileri ve In Private modu gibi yeni özellikleriyle geliyor.

Web dilimleri; sık ziyaret ettiğiniz sayfalara o sayfaya gitmeden kontrol etmenizi sağlıyor. Sık Kullanılanlar çubuğuna yerleşen dilime tıkladığınızda ilgili web sayfasının içeriği küçük bir pencerede açılıp karşınıza geliyor. Özellikle E-bay kullanıcıları için nimet olacağını düşünüyorum.

Hızlandırıcılar: Facebook, Google Maps, Türkiye'den Hepsi Burada gibi çok kullanılan sitelerin kolay kullanımına yardımcı oluyor. Faremizin sağ tuşuna yerleşen hızlandırıcılar hızlandırıcısını yüklediğimiz siteler ile hızlıca işimizi halletmemizi sağlıyor. Mesela bir internet sitesinde gezerken bir adres buldunuz adresin üzerine kaplayıp sağ tuşa basarak, o adresi Google Maps'te arayabiliyorsunuz.

google-maps-ie8

Görsel arama Önerileri: Tarayıcımızın sağ üst köşesindeki arama çubuğunda arama yaparken yaptığı öneriye resim eklenmesine yarıyor. bilinen arama sitelerinin dışında Amazon, Wikipedia'da görüntülü arama yapmak mümkün.

gorsel-arama-ie8

In Private moduda yeni özelliklerden bir diğeri. In Private moduna geçtiğinizde girdiğiniz sitelerle ilgili hiçbir bilgi bilgisayarınıza kayıt edilmiyor. Microsoft bu modu geliştirirken aklından ne geçiyordu bilemiyoruz ama internette In Private modu şimdiden porno modu olarak  adlandırılmaya başlandı.

Microsoft, web standartları konusunda IE 6 ile hala geliştiricilerin canını sıkarken, IE 8'nin HTML 5'i destekleyen ilk web tarayıcısı olmasıyla övünüyor. Diğer taraftan yeni IE 8'de CSS 3 desteği bulunmuyor. Bir çok tasarımcı kısa bir süre sonra hemen her web sayfasında kullanılacak CSS 3'ün olmaması sebebiyle gelecekte yeni bir IE 6 vakasının yaşanacağını düşünüyor.

Microsoft lider olduğu internet tarayıcısı alanında geçtiğimiz yıllarda büyük pay kaybetti. Sıfırdan gelen Firefox bugün her hangi bir istatistikte %20-25'lik oranla ikinci en çok kullanılan tarayıcı. Opera ve Safari'nin paylarıda Firefox'a eklenince Microsoft'un kaybı daha çok ortaya çıkıyor. IE 7 ile birlikte pazar payı kaybını yavaşlatan Microsoft, IE 8 ile birlikte kaybı durdurup yükselişe geçebilecek mi bunu zaman gösterecek.

Yeni Internet Explorer 8'i buradan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.