Google'un Mars Görevi Devam Ediyor!

Google Earth'ten sonra Mars'a da ayak basmış ve kızıl gezegenin görüntülerini hem maps hemde earth servisine eklemişti. Google elindeki Mars görüntülerine halen marsın yörüngesinde çalışan Mars Odyssey, Mars Express ve the Mars Reconnaissance'den gelen görüntüleride ekledi. Şu anda 3 farklı mars görüntüsü Google Mars üzerinden görüntülenebilmekte. Mars Odysseyden elde edilen termal görüntüler ile gezegenin yüzeyindeki ısı farklılıkları görüntülenebiliyor.

Büyük resim için tıklayın Resmi büyütmek için tıklayın

Mars görüntüsünde üst menüden "Spacecraft" görüntüsüne geçince bugüne kadar marsın yüzeyine gönderilen 11 araç listeleniyor. Bu 11 girişimin bir çoğu başarısız olmuş ama halen çalışır durumda olanlarda var. Listeye göre mars yüzeyine ilk gezgini Sovyet Rusya göndermiş. Amerikalıların gönderdiği ilk araçlar 6 ve 3.5'ar yıl çalışmış.  İlginç olan ise Viking 1, 1981 yılına kadar görevine devam etmiş ama o da çalışmaz hale geldiğinde Mars yüzeyine yeniden araç göndermek için 1999  yılına kadar beklenilmiş ve gönderilen araçlarda çok kısa süreler çalışıp arızalanmış.  Şu anda Mars yüzeyinde halen çalışan 2 araç bulunmakta, bu gezgin araçlar 2004 Ocak ayında gönderilmişler.

Teknolojiyle bilim-kurgunun birbirine girdiği bir yerde Google, insanların mars merakını gidermek için bir adım atıyor. Aynen Google sözcüsünün söylediği gibi "Bilinmeyen bir bölgeye giriyoruz". Nedendir bilinmez ama insanoğlu marsı hep merak etmiştir. Herhalde Larry Page ve Sergey Brin'de kızıl gezegene merak duyuyor :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.