Dünyanın internet istatistikleri konusunda önde gelen şirketlerinden comScore'un Türkiye operasyonunun başlamak üzere olduğuna dair duyumlar ve bilgiler alıyoruz. Ülkemizde internet istatistiklerinin eksikliği ve çoğunlukla bu yönde çalışmalar için doğruluğu sürekli tartışılan Alexa'ya başvurulması gibi bir problem bulunuyordu. İnternet Servis Sağlayıcıların da konuyla ilgili yaklaşımları sebebiyle bugüne kadar Türkiye internet pazarına yönelik istatistiki bilgiler özel çalışmalar dışında tam bir bilinmezlik içindeydi. comScore'un pazarımıza girişi ile bu problemin büyük ölçüde aşılacağına ve global ölçekte yayınlanan comScore raporlarının Türkiye internet pazarına dikkatleri toplayacağına inanıyoruz.
comScore'un zaten bir süredir IAB Türkiye (Interactive Advertising Bureau) tarafından yürütülen çalışma kapsamında teklif veren şirketlerden birisi olduğunu biliyorduk. IAB Türkiye özellikle reklamveren ve yayıncılar tarafında şeffaflık sağlamak adına başlattığı çalışma kapsamında dünyada bu işi yapan şirketlerden teklif topluyordu. comScore'un yanında Nielsen, Gemius gibi şirketlerin de teklif sunduğu projede yaklaşık 1 yıldır ilerleme sağlanamamış, son günlerde ise tekrardan hareketlenen süreçte çalışmalar hızlandırılmıştı.
Aldığımız duyumlara göre şu an için en düşük fiyat teklifini veren Polonya merkezli Gemius ile anlaşılması olası gözüken çalışmada 200'ün üzerinde siteye kod yerleştirilerek ve anketler ile veri toplanması hedefleniyormuş. Toplanan verilerin halka açık olması, sadece kullanıcı bazlı demografik bilgilerin sitelerin izin vermesi durumunda paylaşılması söz konusu olacakmış.
IAB Türkiye'nin siteleri istatistik sağlayıcı konumunda tutmak için uygulayacağı yöntem ise, "bu kapsamda veri paylaşmayan siteler reklamverenlere önerilmez" prensibinde olacakmış.
Aldığımız duyumun tekrar özüne dönecek olursak, comScore, IAB Türkiye'nin en ucuz teklifi sunan Gemius ile anlaşmak üzere olmasını pek de problem etmeyerek şu günlerde Türkiye operasyonunu hızlandırmış.
Hali hazırda zaten Türkiye'yi yaklaşık 1 yıldır ölçümlediğini ancak paylaşmadığını öğrendiğimiz comScore elindeki verilerin doğruluğunu garantiledikten sonra bu verileri pazara sunmaya hazırlanıyormuş. Bu hazırlık aşamasının da 2 ay süreceğini ve 2 ay sonunda şirketin Türkiye pazarına Media Metrix ürününü sunacağını öğrendik.
Ek bir bilgi olarak da paylaşmakta fayda var, comScore Türkiye operasyonu için Maslak Bilişim isimli şirketle anlaşmış ve şirketin ofisini merkez olarak kullanıyor olacakmış. Operasyonun başında da Maslak Bilişim'in sahibi Ahmet Damgacıoğlu bulunacakmış.
Türkiye internet pazarı için büyük bir eksikliğin giderilmesinin yakın olduğunu düşünüyor ve comScore'un pazara girişini birden fazla noktada yaratacağı fayda açısından oldukça değerli görüyorum. Son olarak belirtmek isterim ki Türkiye'de 25 milyon internet kullanıcısı (16 Mayıs 2008'de 26 milyon olarak bir rapor yayınlamıştık) olduğunu tahmin eden comScore'un bu popülasyon karşısında gözlerinin kamaştığını tahmin etmek zor olmuyor. Haliyle dünyanın bu değer üzerinden gidildiğinde ilk 10 internet popülasyonu arasına girmek üzere olan Türkiye'de comScore hizmetlerine ilgi duyacak hem yerel hem de global şirketler olacaktır. Yani, bizlere sağlanan fayda gibi ekonomik anlamda comScore açısından da Türkiye etkili bir pazar yaratacaktır.