İnsansı bir diyalog gerçekleştirebilen sanal operatörler (bot’lar) üreten Botègo ile insan kaynakları danışmanlık şirketi HiperaktİK, iş veren firmalar için, adaylarla web üzerinden mülakat yapılmasına olanak sağlayan bir sanal operatör geliştirmişler. HRBot adı verilen uygulama, dünyada işe alım uzmanlarına yardımcı olmak için geliştirilen ilk sanal operatör.
HRBot, gerçek bir mülakat yapıyormuş hissi vererek, yetkinlik bazlı mülakat yöntemini simüle ediyor. Bir mülakatta ortalama 40 soru soran HRBot, sorularını adayın deneyim, pozisyon ve eğitim bilgilerine göre, 3000 sorudan oluşan veritabanından seçiyor. Sorular ön lisans ve lisans mezunu, beyaz yaka, sıfır ila on yıl arası deneyime sahip adaylar hedef alınarak hazırlanmış. Mülakatlar gerçek hayat ortalamalarında olduğu gibi 15 ila 45 dakika arasında sürüyor. HRBot, adayların sorulara verdikleri cevaplara göre rapor hazırlama özelliğine de sahip.
HRBot’un alt yapısı “Pattern Matching” temeline dayanak, Botego tarafından geliştirilen cümle ve sözcük tanıma algoritmasına dayanıyor. HiperaktİK danışmanları da bu alt yapıyı, yetkinlik bazlı mülakat yapabilen bir mülakat “bot”una çevirmişler. Henüz test aşamasındaki uygulama, Mart sonunda piyasaya çıkacak. Özellikle iş başvurularının çok yoğun olduğu dönemlerde şirketler için faydalı bir hizmet olacağını düşündüğüm HRBot, başka dillerde de veritabanları hazırlandığında, global anlamda bir potansiyel yaratabilir.
HRBot'u diğer Botègo uygulamalarından ayıran en önemli özellik, sanal bir operatörün insanla gerçekleştirdiği etkileşim sırasında iş veren olarak otoriteyi elinde bulundurması. Dolayısıyla insanların, iş mülakatları sırasında patron konumunda olan sanal bir operatörle nasıl bir etkileşim kurduklarına ve kendilerini nasıl ifade ettiklerine ait veriler, insan bilgisayar etkileşimi literatürü için önemli veriler sağlayabilir.