Cep telefonu pazarında mükemmel rekabet devri

phones

Neo-Klasik ekonomik teoride, "mükemmel rekabet" (perfect competition) birçok benzer firmanın, homojen özellikler gösteren ürünler ürettikleri pazar koşulları olarak tanımlanır. Basitçe ve genel anlamıyla incelendiğinde, mükemmel rekabet koşullarının olduğu pazar, herhangi bir firmanın tekel olmadığı çok kutuplu bir yapıya karşılık gelir. Mobil internet kullanımının hızla yaygınlaşması ile beraber son yıllarda cep telefonu pazarı çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Henüz herhangi bir firmanın başı çektiğini söyleyemeceğimiz (akıllı) cep telefonu pazarı, her geçen gün açıklanan yeni ama benzer modellerle "mükemmel rekabet" koşullarına gittikçe yaklaşıyor.

Bu koşullar altında, iPhone'un geçtiğimiz sene yakaladığı başarıyı, bu sene tekrarlaması pek muhtemel durmuyor. Geçtiğimiz günlerde RBC Capital'dan Mike Abramsky, 2009 yılında iPhone'un rakibi olabilecek cihazların listesini yayınladı. Ben de bu listeden esinlenerek, 2009 yılında cep telefonu pazarında sıkı bir rekabete girecek 7 modeli belirledim.

iPhone 3G: Fazla söze gerek yok. 2008'in tartışmasız en önemli telefonuydu.

Palm Pre: Palm'ın yeni gözdesi. WebOS işletim sistemi ile çalışıyor. 3.1 inçlik 320x480 piksel çözünürlüğe sahip dokunmatik ekran, kayarak açılan QWERTY klavye ile birleştirilmiş. Bu sayede iPhone kadar iyi bir web tarayıcısını ve dokunmatik ekranı, kayarak açılan BlackBerry tarzı bir klavye ile buluşturmayı başarmış. 8 GB hafızası ve 3 megapiksel kamerası var. Piyasaya, kendine ait bir uygulama marketi (App Store) ile beraber sunulacak.

BlackBerry Storm: iPhone'un en büyük rakibi olarak piyasaya çıkan ilk dokunmatik ekranlı BlackBerry. Dokunmatik ekran, kullanılabilirliği arttırılmış bir arayüz ile dikkat çekiyor. Web tarayıcısının kullanımı da oldukça rahat. Fakat işletim sisteminin tepki verme hızı ciddi şekilde yavaş. Özellikle telefonun dikey mi yatay mı olduğunu belirleyen accelerometer çok yavaş çalışıyor. Klavye, telefon dikey durumdayken çalışmadığı için, accelerometer'ın yavaşlığı çok büyük bir sorun oluyor. 2009 yılında yeni modelini beklediğim Storm, hala iPhone'un en büyük rakibi.

HTC Touch Diamond 2: Touch Diamond'ın yeni modeli. Window Mobile 6.1 işletim sistemi kullanıyor. 3.1 inçlik WVGA 480 x 800  çözünürlüğe sahip muhteşem bir dokunmatik ekrana sahip. 5 megapiksellik otomatik odaklama özelliği olan kamerası var. Ayrıca ekranın altına yerleştirilmiş, dokunmatik zoom ayarlama çubuğu, ekran kullanımını çok kolaylaştıracak gibi duruyor. Uygulama marketi olarak Windows Marketplace kullanıyor.

HTC Magic: Android işletim sistemini kullanan telefon, sadece dokunmatik ekrana sahip. 3.1 inç HVGA 320x480 çözünürlükte dokunmatik bir ekranı var. Ekranın altına, G1'de olduğu gibi küçük bir iztopu yerleştirilmiş. Yeni nesil bir Android telefonu olduğu için her türlü Google entegrasyonu mevcut. Kamerası 3.2 megapiksel. Avrupa'da Vodafone ile piyasaya çıkacak.

Samsung OmniaHD (i8910): Samsung'un yüksek çözünürlüktlü yeni telefonu. 8 megapiksellik kamerası ile  yüksek tanımlı (720p) görüntü kaydedebiliyor. 3.7 inç organik led (OLED), 640 x 360 piksel çözünürlüklüğü olan dokunmatik bir ekranı var.

Nokia N86 8MP: Carl Zeiss Tessar mercek ile sunulan 8 megapiksellik fotoğraf makinası ile öne çıkan bir model. İşletim sistemi olarak Symbian S60 kullanıyor. Nokia'nın uygulama marketi Ovi ile önemli bir atılım yapabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.