Almanya'nın en büyük e-ticaret şirketlerinden OTTO'nun yakın zamanda Türkiye pazarına giriş yapacağının bir süredir duyumlarını alıyorduk, geçtiğimiz günlerde ise bu duyumlarımız artık kesinleşti. OTTO çok yakında Türkiye pazarına lokal olarak oluşturduğu ekibiyle giriş yapıyor. Şirketin Türkiye pazarına farklı modellerde kademeli olarak gerçekleştireceği giriş aşamasında kurduğu ekibin başında ise yakın zamanda kapanan estore.com.tr'nin Genel Müdürü Gülfem Toygar bulunuyor.
Ülkemizde e-ticaret alanında ciddi rekabet getireceğini düşündüğümüz OTTO'yla ilgili yaptığımız araştırma ve aldığımız duyumlar oldukça fazla, o yüzden öncelikle kısaca OTTO'nun Almanya pazarındaki konumundan bahsetmemiz yerinde olacaktır.
Otto Group, comScore'a göre Almanya'da Haziran 2008 rakamlarına göre 11 milyon'a yaklaşan tekil ziyaretçi sayısı ile en çok trafik alan 14. grup ve e-ticaret kategorisine özel düşünürsek de Almanya pazarında eBay'den sonra ikinci sırada geliyor. Genel listede OTTO'nun üzerindekilerin Google, Microsoft, Wikipedia gibi şirketler olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Bir süre öncesine kadar trafik anlamında Amazon'un gerisinde olan OTTO, şu anda Amazon'u geçmiş durumda.
Fortune Global 500 listesinde 397. sırada olan şirketin 11,5 milyar Euro olan 2007 yılı cirosunu göz önüne aldığımızda ise dünyada Amazon'dan sonra en büyük B2C şirketi konumunda olduğunu görüyoruz. Şu anda 19 ülkede 123 şirketi ve 53.668 çalışanı ile operasyonunu sürdüren OTTO için gerçek bir e-ticaret devi dersek yanlış olmaz herhalde.
Aldığımız duyumlara göre şirket bir süre önce Türkiye, Brezilya ve Rusya'yı yüksek potansiyelli ülkeler olarak tanımlamış ve bu ülkelere giriş kararı vermiş. Türkiye pazarına giriş aşamasında öncelikle yakından tandığımız Markafoni modelinde özel/kapalı alışveriş sistemini uygulamayı planlayan şirket henüz Ocak ayı sonunda satın aldığı Limango için tercüme ve lokalizasyon çalışmalarına başlamış. Bu süreçte Gülfem Toygar Limango Genel Müdürü olarak görev alacakmış.
Markafoni'nin uyguladığı modeli Almanya'da çocuk ürünlerine özel sunan Limango'dan sonra orta vadede OTTO, B2C pazarında klasik e-ticaret modelleriyle de Türkiye'ye yerleşmiş olacakmış.
Mevcut durumu düşündüğümüzda kısa vadede pazarı Limango ile tartacak olan OTTO'nun ülkemizde henüz bir rakibi bulunmayan Markafoni'yle aynı alanda yer alacak gibi görünmesinin yanında aslında Markafoni'ye hedef kitle anlamında fazla da bir negatif etki yaratmayacağını düşünüyorum. Hatta çok yeni olan bu e-ticaret modelini geniş kitlelere yayarak pazarı genişleteceğine de inanıyorum ve seviniyorum.
Şu aşamada asıl aksiyon orta vadede gerçekleşecek gibi duruyor. OTTO'nun pazara tüm operasyonuyla girmesi durumunda şirket şu anda klasik e-ticaret alanında lider durumda bulunan Hepsiburada'ya direkt rakip olmasının yanında GittiGidiyor, Sahibinden gibi şirketlerin de karşısında olacaktır.
Türkiye internet pazarının dünya devi e-ticaret şirketi tarafından hedeflenmiş olmasını önemli bir gelişme olarak görüyorum. Daha önce çeşitli platformlarda dile getirdiğim "Türkiye internet pazarının ekonomik değer olarak 2012 yılında global listelerde olacağı" şeklindeki görüşüm aynen devam ediyor ve gelişmeler bu öngörünün gerçekleşmesine sürekli yaklaştığımızı gösteriyor.
Rekabet güzeldir ve pazarın genişlemesi için önemlidir. OTTO'nun Türkiye pazarına girişi önce son derece niş segmentlere hizmet sunan Markafoni ile Limango'yu karşı karşıya getirecek. Bu sayede bu alana ilgi ve bu tür servislerin bilinirliği artarken işleyiş sistemleri ve modelleri algılanacak. Devamında ise internet popülasyonunun gelişimi ile orantılı ana e-ticaret kulvarlarındaki yarış başlayacak.
Bu haberi ve duyumlarımızı OTTO ya da Gülfem Toygar tarafından doğrulama şansımız olmadı ancak Gülfem Toygar'ın LinkedIn profili zaten eski estore.com.tr Genel Müdürü'nün artık Limango'nun Genel Müdürü olduğunu yazarak kaynaklarımızın doğruluğunu ispatlıyor.