Facebook'un fikir sahipleri davayı kazandı. Tazminat: $65 milyon!

Facebook'un fikir sahipleri davayı kazandı. Tazminat: $65 milyon!

Mark Zuckerberg'in Facebook'u açmadan önce çalıştığı HarwardConnect.com isimli girişimin sahipleri Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler 3 yıl kadar önce Zuckerberg'in Facebook fikrini, kodlarını ve iş planını kendilerinden çaldığını iddia etmişlerdi. Konuyu yargı aşamasına götürüp dava açan kardeşlerin dava sonucunda $65 milyon kazandıkları çalıştıkları avukatlık firmasının reklamında "Facebook'tan $65 milyon kazandık" gibi bir cümle kullanmasıyla ortaya çıktı.

Söz konusu rakam gerçekten Facebook suçlu bulunarak mı ödendi yoksa bir anlaşma yolu ile mi kararlaştırıldı bilinmiyor ancak kardeşlerin "dünyadaki ilk sosyal ağ fikri bizimdi, buradan reklamlarla para kazanacaktık ama Mark fikrimizi çaldı"'dan çok daha değerli bir delil ve savunma ortaya koydukları kesin.

O dönemlerdeki adı HarwardConnect olan şimdi ise ConnectU ismiyle çalışmasına devam eden şirketin sahiplerinin nakit ve Facebook hissesi olarak aldıkları bu ciddi rakamın yanında önemli ölçüde reklamlarını yaptıkları da kesin.

Olayı çok daha basit bir boyutta düşünmek gerekirse Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşler aslında girişimleri ConnectU'yu satmış kadar oldular diyebiliriz. Fikirlerini kendilerinden çalmış olan Zuckerberg geçen süre zarfında nasıl oldu da HarwardConnect.com yoluna devam ederken milyar dolarlık bir dev yarattı onu da ayrıca düşünmek gerekiyor tabi ki.

Sosyal ağ kavramı ya da üniversite öğrencilerini ortak bir platformda buluşturmak fikrinin ne kadar özel olduğu tartışılır, bunu yapabilecek PHP kodlarının ya da iş planının da çok büyük değer teşkil ettiğini düşünen fazla insan olmayacaktır. Görünen o ki, bu örnekten anlaşılacağı gibi fikirden çok operasyon ve aksiyonun başarıyı beraberinde getirdiği bir kez daha ispatlanmış oluyor.

Bu dava sonucunda bize ne kalıyor derseniz, yıllardır hepimizin dilinde olan "Amerika'da üzerine kahve döken kadın firmadan $1 milyon aldı", "yemeğinden tavuk kafası çıkan adam şu kadar milyon dolar aldı", "şu firmanın alan adını ilk tescil eden kişi bu kadar milyon dolara sattı" gibi örneklere bir yenisi eklenmiş oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.