Facebook geçtiğimiz günlerde API'sine yeni özellikler ekledi. Artık API'ler aracılığı ile Facebook kullanıcılarının durum güncellemelerine ve paylaştıkları linklere platform dışından da ulaşılabilecek. Bu özellikleri kullanacak olan uygulamalar, kullanıcıların tüm durum güncellemelerine, paylaştığı linkelere ve notlara FQL sorguları ile ulaşabilecek. Bugüne kadar durum güncellemelerinin platform dışına taşınmasına olanak sağlamayan Facebook'un yaptığı bu açılım birçok blog yazarı tarafından Twitter'ın gittikçe artan popüleritesine karşı yapılmış bir hamle olarak algılandı. Facebook bir süre önce Twitter'ı almak için teklifte bulunmuş, fakat anlaşma Twitter yönetimi tarafından kabul edilmemişti.
Facebook'un API değişikliklerini, Twitter ile rekabet etmek veya onu yok etmek için yaptığını düşünmek yanlış bir görüş. Twitter ve Facebook'un durum güncellemeleri benzer gibi dursalar da, aslında kullanıcıların farklı amaçlar için kullanılandıkları iki farklı servis. Facebook durum güncellemeleri kullanıcıların arkadaşları ile paylaşmak için yazdıkları kişisel güncellemeleri içerirken, Twitter tam anlamıyla bir mikro-blog ve mikro iletişim/yayın aracı olarak algılanmakta ve kullanıcılar tarafından bir haberi veya bir konudaki düşüncelerini paylaşmak için tercih edilmekte. Bunun yanında Twitter gerçek hayatta tanımadığınız veya arkadaş listenizde olmayan birçok insan ile güncellemeleriniz aracılığıyla, hatta diğer kullanıcılar tarafından izlenebilecek şekilde, karşılıklı diyaloğa girebildiğiniz bir platform. Bu farklılıkların bir sonucu olarak, Twitter ve Facebook, Web 2.0 servisleri arasında farklı alanlarda yer alıyorlar ve klasik rekabet yaklaşımı ile iki servisi karşılaştırılmak zor.
Fakat Facebook'un API'sine eklediği son özellikler kullanıcı deneyiminin kalitesini artırmak adına atılmış önemli bir adım. Bir sosyal ağı dinamik tutmanın en iyi yolu, platform üzerindeki anlık paylaşımı artırmak. Bunu başarmak için de durum güncellemelerini öne çıkarmak ve uygulama geliştiricilerinin durum güncellemeleri üzerinden yaratıcı uygulamalar geliştirmelerinin önünü açmak yapılabilecek en doğru açılımlardan biri gibi duruyor. Facebook'un artan kullanıcı sayısındaki en önemli etkenlerden biri diğer sitelerdeki kullanıcı deneyiminin kalitesini artıran özellikleri kendi platformuna başarı ile entegre etmesi. Bir servisin diğer bir servisin olumlu ve beğenilen özelliklerini kendi platformuna uyarlayarak, kendi servisinin kullanım kalitesini artırması doğru bir strateji. Dolayısıyla Facebook'un Twitter'dan kendine birkaç ders çıkarmasından daha doğal birşey olamaz. Twitter'ın bu kadar ilgi gören bir servis haline gelmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri de, Twitter API'si ile geliştirilen üçüncü parti uygulamalar. Facebook'un da API'lerine yeni özellikler ekleyerek benzer uygulamaların önünü açmasını kullanıcı deneyiminin kalitesini artırmak adına atılmış doğru bir adım olarak görüyorum.