Türkiye’de günlük olarak blogları takip eden okuyucu sayısının yeterli seviyelerde olmadığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Fakat işin en acı tarafı birçok okuyucunun bloglarda bulabilecekleri kaliteli içerikten haberdar bile olmamaları.
Serdar Öner’in yeni projesi Blogzette, okurlarının bloglardaki içeriğe kolayca ulaşmalarını sağlayarak Türkiye’de blog farkındalığını artırmak isteyen bir blog portalı. Servis, editörleri tarafından belirlenen seçme bloglardan yazıları bir araya getiren ve bunları teknolojiden kültüre kadar çeşitli kategoriler altında yayınlayan bir uygulama. Henüz test yayınında olan Blogzette’nin içeriği seçilen blogların RSS’leri kullanılarak otomatik olarak güncelleniyor. Ayrıca kullanıcıların servise üye olarak Blogzette’de yer alan bloglardan istediklerini kolayca takip etmelerine ve beğendikleri yazıları saklamalarına olanak sağlayan bir sistem de Blogzette’de mevcut.
Sitede sınırlı RSS içeriği sağlayan blogların içeriği “Zipzette” isimli ayrı bir bölümde sadece başlık olarak yer alıyor. Fakat, RSS kaynaklarında tam içerik sağlayan blogların yazıları Blogzette üzerinde tam metin olarak yayınlanıyor.
Kullanılabilirlik ve tasarım açısından başarılı bulduğum Blogzette, dünyadaki benzer örneklerin Türkiye’ye başarılı bir şekilde uyarlanmış şekli gibi duruyor. Birçok blogdan yazıları kolayca okumayı sağladığı için, güzel ve kaliteli içeriğe kolay ve zahmetsiz bir şekilde ulaşmanın önünü açtığını düşünüyorum.
Blogzette her yazının sonunda kaynak bloga link veriyor ve blogun ismi yazıların başında yer alıyor. Fakat bloglardaki içeriğin tam metin olarak başka bir platformda yayınlanmasının ne kadar doğru bir yaklaşım olduğu da tartışılır. Bunun yerine yazının başlığı ve belki de ilk 2-3 cümleye yer verilerek, okurların kaynak bloga yönlendirildiği bir yapı oluşturulursa herkes için daha makul bir platform olurdu.