ABD'de herkesin Noel tatilinde olduğu bu günlerde akıllı cep telefonu pazarının önde gelen iki üreticisi Apple ve RIM ard arda ilginç patentler tescillediler. Her iki patent de cep tefonlarının tasarımlarının ve dokunmatik ekranlarının önümüzdeki dönemde ne kadar farklılaşabileceğini bizlere gösteriyor.
Blackberry telefonlarının üreticisi Research in Motion (RIM) firması Curve modellerinden daha dar olan Perl telefonları için geliştirdiği kanatlı klavye tasarımını patentledi. Kanatlı klavye tasarımında, telefon üzerinde klasik cep telefonu klavyelerinde olduğu gibi 12 tuş yer alacak. Fakat kullanıcılar istedikleri zaman yanlarda yer alan katlanmış duran kanat şeklinde tasarlanmış iki parçayı açarak klavyelerini geniş Blackberry klavyesi haline dönüştürebilecekler. IBM'in 1995 yılında çıkardığı ThinkPad Butterfly klavyesinin cep telefonlarına uyarlanmış halini anımsatan bu klavye türü önümüzdeki dönemde piyasaya sürülür mü bilmiyorum. Fakat tasarım mobil cihazların klavyelerini küçültmek adına ilginç bir adım.
Apple'ın patent başvurusu ise önümüzdeki dönemde iPhone'un dokunmatik klavyesine yeni özellikler eklemeyi ve kullanılabilirliğini artırmayı amaçlıyor. Geliştirilen yeni sistem dokunmatik klavye üzerindeki hızlı el hareketlerini algılayabiliyor ve bu hareketleri yazı yazma fonksiyonları ile ilişkilendirebiliyor. Örnek olarak parmağınızı sola doğru hızlıca kaydırdığınız zaman cihaz bunu son karakteri sil olarak algılıyor veya parmağınızı sağa doğru hızlıca çektiğinizde bu da "space" komutunu harekete geçiriyor. İlk başta kullanımı zor görünse de, Apple'ın belirttiğine göre kısa bir öğrenme sürecinden sonra bu tarz bir klavyede yazı yazmak standart iPhone klavyesine göre çok daha hızlı oluyormuş. Microsoft'un da aralarında bulunduğu farklı firmalar da dokunmatik klavyeler için benzer el hareket ve jest algılayıcıları üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Fakat Apple elini çabuk tutarak, ilginç bir teknolojiyi kendi adına patentlemeyi başarmış gibi görünüyor.
Görsek Kaynak: CellPassion ve Mac Rumors