2008'in popüler trendi yerel sosyal ağlar

2008'in popüler trendi yerel sosyal ağlar

Yıl sonuna geldiğimiz bu günlerde, arama motorları birbiri ardına en çok aranan kelimer listeslerini yayınlıyor. Özellikle Google Zeitgeist'ın yayınladığı veriler çok kapsamlı bir içerik sağlaması açısından bize çok ilginç veriler sunuyor.

Bu sene global olarak yükselen aramalara baktığımız zaman önemli bir sosyal ağ etkisi geçtiğimiz yıl olduğu gibi kendisini hemen farkettiriyor. Bu etki Google'ın yerel verilerini yayınladığı tüm ülkeler için de geçerli. Fakat ilginç olan global olarak yükselen aramalarda ilk ona giren 4 sosyal ağdan Facebook dışındakilerin yerel sosyal ağlar olmaları. Kısacası Google Zeitgeist'ın bize gösterdiği geçen senelerden farklı olarak 2008'in yükselen trendinin yerel sosyal ağlar olduğu.

Bu sosyal ağlardan ilki İspanyolların Facebook uyarlaması Tuenti. Sadece İspanyol kullanıcıları hedef alan Tuenti davet sistemi ile çalışıyor. Kullanıcıların profil sayfaları oluşturup resim ve video paylaşmalarına olanak sağlayan Tuenti, Alexa verilerine göre İspanya'da Facebook'un hemen önünde yer alıyor.

Google'ın listesinde yedinci sırada yer alan Nasza-klasa, Polonya'da okulların öğrencilerini ve mezunlarını bir araya getirmeyi amaçlayan bir sosyal ağ. Kullanıcıların profillerinde ilgi alanlarını, aldıkları dersleri ve çalıştıkları branşları listelemelerine olanak sağlayan site, öğrenci odaklı bir sosyal ağ olarak düşünülebilir. Alexa verilerine göre Nasza-klasa, Polonya'nın en çok ziyaret edilen ikinci sitesi. Facebook 76'ıncı sırada yer alıyor.

Google'ın listesinde sekizinci sırada Almanya'nın en popüler sosyal ağlarından biri olan Wer-kennt-wen yer alıyor. Servis 14 yaş ve üzerindeki kullancıları hedefliyor. Yaklaşık 5 milyon üyesi olduğu düşünülen Wer-kennt-wen'e kullanıcıların gerçek isimleri dışında isimlerle kayıt olmaları kullanıcı anlaşmasının şartlarına aykırı. Servisinin %49 hissesi RTL'in elinde.

Google'ın 2008 yılının yükselen aramaları listesi, bize sosyal ağ kullanımının yerel ağlara doğru kaydığını gösteriyor. Global markalar ve yerel yatırımcılar bu geçişi iyi anlar ve uygularlarsa daha başarılı olacakları kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.