Yurt dışında ve Türkiye'de başarılı bir fikre oturtulan bir startup'ın kendi kendini kolay pazarlaması için en önemli şey işin kendi kendini bir kaç sade cümlede anlatabilmesi ya da ana sayfadaki net yönlendirmeyle bir an önce sonuca gidilmesidir. (Bu cümle çok uzun ve hatalı olurdu bir startup özeti için mesela, çok uzun ve virgül eksik.)
Birer güzel örnek vererek yeni girişimler için üstünde durulmasını tavsiye ettiğim sadeliği vurgulayacağım. Zaten VC görüşmelerinde de zamanın ne kadar önemli olduğu dillendirilirken temelde yatan problem de işin kendi kendini anlatabilmesidir her zaman.
İlk örnek startup Forvo.
Uzun bilgi: "the pronunciation guide - All the words in the world pronounced by native speakers // telaffuz rehberi - yerel konuşmacılar tarafından seslendirilen dünyadaki bütün kelimeler"
Üç aşama var. Kelime ekle, Telaffuz et, Dinle&Öğren
Tanım, tasarım ve ana sayfa içeriğinde gereksiz hiç bir ayrıntı yok. Dolu ama sade bir sayfa. Sonuç: http://www.forvo.com/word/tomato Tek kelimeyle domates!
Fikir dünyayı kurtarır mı? Bence kurtarabilir. Geliştirilmeye çok açık bir proje. (Sadece fikirler değil, insanlar dünyayı kurtarır, kurtarmıştır.)
İkinci örnek TinyPaste.
Twitter'ın 140 karakter devriminden sonra uzun metinlerin paylaşılması konusunda bir duraklama dönemi yaşanıyor. Mail grupları, forward mailler kullanılan yollardan birisi. Fakat TinyPaste microblogging trendini uzun metinlerle kavuşturuyor. Aslında mantık çok basit ve sonuç "abi bu nasıl aklıma gelmedi, TinyURL mantığı işte" durumu. Nasıl ama? (http://tinypaste.com/f5810)
Boş bir anasayfa, sadece işlevini yapan bir arayüz. Bir adet de Firefox eklentisi. Daha ne olsun? Twitter'da paylaşılma yüzdesi TinyURL'yi yakalar mı, başka yerlerde kullanım alışkanlığı kazanılır mı zaman gösterir.
Dünyayı kurtarır mı? Kurtarmaz, ama bir zaman sonra bağımlılık yapar. Bağımlılık yapan diğer herşey gibi...