Google Analytics'in yeni özellikleri

Google Analytics ekibi dün itibariyle popüler istatistik servisinin yeni özelliklerini duyurdu.

Uzun zamandan beri çeşitli fonksiyonlar ve yeni özellikler hakkında gelen talepleri de değerlendirerek yapılan yenilikler Washinghton’daki eMetrics zirvesinde açıklandı.

Genel olarak websitesi sahiplerinin, sitelerine çektikleri trafik hakında daha geniş fikir sahibi olmalarına yarayacak bu beta güncelleme ve yenilikler sayesinde, hedeflere ulaşımın daha kolay olacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra ücretsiz olan Google Analytics’in çok daha profesyonel bir araç haline geldiği de şüphesiz.

Bu yeniliklere kısaca göz atacak olursak:

Özel Raporlama: Özel Raporlama, görmek istediğiniz bilgileri içeren bir rapor tasarlamanızı sağlayan bir özelliktir. Ayrıca, verilerinizin belirli bir görüntüsünü almak için boyutları ve ölçümleri düzenleyebilirsiniz. Bu yolla, iş gereksinimlerinize uyacak bir rapor oluşturmanız mümkündür.

Gelişmiş segmentler: Bu yenilikle sitenize gelen ziyaretçileri çok daha efektif ve gelişmiş bir şekilde ayırabiliyorsunuz. Örnek olarak, “Siteme gelen yeni ziyaretçilerden, ödemeli trafiğe (adwords) dahil olanlar” gibi bir filtre koyarak site ziyaretçilerinizi daha iyi tanıyor ve/veya trafik çekmek için yapmış olduğunuz aktiviteleri, arama motoru trafiğinizi daha net değerlendirebiliyorsunuz.

Balon Şablonlar (Motion Charts): Ben buna balon şablon diyorum çünkü bir slaytta ya da bir sayfada birden fazla değişken için değerlendirme yapmanın en basit yolu balonlarla anlatmak. Balonun yeri X ve Y eksenine göre X ve Y değerlerini gösterirken balonun büyüklüğü ve rengi üçüncü ve dördüncü bir değişkeni ifade edebiliyor. Ayrıca zaman içerisinde balon aynen bir çizgi film gibi sağa sola giderek ve büyüyüp küçülerek rengi değişerek seçtiğiniz zaman dilimindeki trafiğinizi değerlendirebiliyorsunuz.

Yeni Hesap Yönetim tablosu: Sitenizle ve hesaplarınızla ilgili daha basit ve genel bilgiler vererek ilk anda bir fikir sahibi olmanız sağlanmış.

Bunun yanında özel beta olarak sunulan ve ileride kademeli olarak bütün hesaplara açılacak olan Data Export API, Adwords verisini kullanarak yazılımlar yapmanızı sağlıyor. Burada yaratıcılık size kalmış.

Ve belki de en çok ilgi çekecek olan özellik, AdSense’in de Analytics içerisinde gözüküyor olması. AdSense yayıncıları gelirlerini ve trafiklerini Analytics içerisinde görebilecekler. Bu sayede hedeflerine göre değişiklik yapıp strateji belirleyebilecekler ve potansiyel gelir sağlayacak değişikliklere gidebilecekler.

AdSense hesabınızı Google Analytics'e bağlamak için bu linki, özellikler hakkında daha detaylı bilgi almak, resim ve videoları izlemek için bu linki kullanabilirsiniz. Bağlantıların ingilizce olduğunu da hatırlatalım.

Açıklama: Heni Hazbay Google Türkiye'de stratejist olarak çalışmaktadır ve bu yazıda yazanların tamamı kendi araştırma ve fikirlerini yansıtmaktadır. Bu yazı içeriği kesinlikle Google Türkiye'yi bağlayıcı değildir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.