Kişiselleştirmenin geleceği Strands.com

Kişiselleştirmenin geleceği Strands.com

Uzun zamandır beni bu kadar etkileyen sayılı şirketlerden biri olan Strands, geniş kadrosu ve vizyoner -risk alan- tutumuyla geleceği şimdiden görebilmiş gözüküyor.

Strands, uzun yıllardır kişiselleştirme fikrine odaklanmış ve kişiselleştirilmiş reklamdan, e-ticarete uzun bir yolculuğa çıkmış durumda. Şimdilik 3 ana yönde; finans, sosyal medya ve kurumsal çözümler üzerine yoğunlaşan 150 kişilik geniş bir kadroya sahip. Ve son zamanların en büyük miktarlı yatırımlarından biri ile destekleniyor, 55 milyon dolarlık bir rakama ulaşmış durumda.

Finans konusunda hizmet verecek olan moneystrands, Strands'ın sosyal tavsiye motoru ile çalışan Mint benzeri bir girişim. Örneklersem; kazanç, harcama ve diğer kişisel özelliklerinizi ele alarak sizi yatırımlarınız konusunda yönlendirebilecek. Daha uygun fiyatla alışveriş yapabileceğiniz yerleri tavsiye edecek ve bunu yaparken sosyal ağınız ile karşılaştırmalara olanak sağlayacak. Strands bu sistemi baştan kurgulamak yerine Expensr isimli bir startup'ı satın alarak gerçekleştirmiş.

Sosyal medya odaklı olan ve tüm parçaların birleştiği komüniteyi oluşturan da Strands.com, Friendfeed gibi bir hayat akışı uygulaması. Şimdiye kadarki karşılaştırmalarda Friendfeed'in Strands'ın mobilite, filtreleme ve kişiselleştirme özellikleri yanında aptal gözüktüğü vurgulandı. Ben de buna inanıyorum fakat üst düzey komüniteyi ve pazarın algısını yakalamış olan ürünün de Friendfeed olduğu şimdilik bir gerçek.

Strands'ın kişiselleştirme ana motorunun parçalarından biri olan -tıpkı Last.fm gibi- müzik zevkinize uygun kendi keşiflerinizi yapmanızı sağlayan bir ürün de MyStrands. Bu ürün aynı zamanda oluşturduğunuz komünite ve müzik geçmişinize uygun tavsiyeler yaparak size özel sonuçlar sunuyor.

Mobil uygulamalarla birlikte kullanmanızı sağlayarak her an  her yerden müzik listenizi güncellemenize izin veriyor. Bunun yanında çeşitli konserler, partiler gibi etkinliklerle de tavsiyelerini çevrimdışına taşıyor. Ayrıca bir de benzer video uygulaması olarak da MyStrands.tv hazırlanıyor.

Strands'ın kurumsal çözümler olarak sunduğu içerik tavsiyesi sistemi ile de web sitelerinin içeriğinin kişiselleştirilmiş olarak kullanıcya ulaşmasını sağlıyor. Bu servisi de Amazon'un tavsiye motoruyla karşılaştırabiliriz.

Strands Call for Recommender Start-ups ve İletken Projesi

Strands'ın fikir aşamasındaki tavsiye motoru projeleri için açtığı 100 bin dolar ödüllü yarışmasına 24 ülkeden, akademisyen ve girişimcilerden oluşan 68 kişilik bir katılım oldu. İlk 5'e kalan ekiplerden birisi de ReadWriteWeb'in deyişiyle "gizemli" Türk ekibinin İletken Projesi'ydi.

İletken kişilerin hayat akışlarını takip edip, bu verileri değerlendirerek kullanıcının her türlü içeriğe kişiselleştirilmiş olarak ulaşmasını amaçlıyor ve bunu gerçekleştirirken geleneksel sosyal medya araçlarını kullanıyor.

Ekipteki isimler; M.Deniz OKTAR, Fırat Gelbal, Murat Natan, Onur Veziroğlu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.