Webrazzi'nin Azerbaycan'dan okuyucuları olduğunu biliyordum. Ancak bugüne kadar ülkenin internet pazarını öğrenme ya da araştırma fırsatım olmamıştı.
Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan'da web girişimleri hayata geçiren bir okuyucumuzdan aldığım e-posta ile hem birkaç Azeri yeni girişim hem de pazarı genel olarak tanıma fırsatı yakaladım.
Öncelikle bana Azerbaycan pazarı ile ilgili bilgileri aktaran Dream.az ve Bunect.com'un kurucusu Rashad Humbatov'a teşekkür ederim.
Rashad Humbatov'un CEO'su olduğu şirketin Azeri ve global pazara sürdüğü iki farklı ürünü var. Bunlardan bir tanesi Azerbaycan'da AzBuz.com ve Yonja.com karışımı bir modelde çalışan Dream.az, diğeri ise yakında açılacak olan global iş ağı Bunect.com.
Dream.az ile başlamak gerekirse e-posta servisi, sosyal ağ ve anlık mesajlaşma hizmetlerini bünyesinde barındıran bir girişimdir. Aldığım bilgiye göre Azerbaycan'ın ilk sosyal ağı konumundaymış.
Servisin Azerice, Rusça ve İngilizce versiyonları mevcut ve tahmin edileceği gibi yapısı daha çok arkadaşlık konseptinde kurgulanmıştır.
Bunect.com ise Dream.az'nin aksine bir iş ağı olması için hazırlanıyormuş. Başlangıçta İngilizce ve Rusça olarak hayata geçecek, devamında ise Azerice, Türkçe, Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Çince ve Arapça dilleri dahil edilecekmiş.
Azerbaycan pazarı ile ilgili öğrendiklerime gelecek olursam.
Her ne kadar Internet World Stats ülkenin internet kullanıcı sayısını 1.035.600 olarak veriyor olsada, Rashad Humbatov'un söylediğine göre 1-2 yıldır kalkınmakta olan Azerbaycan internet pazarında 800.000 internet kullanıcısı bulunuyormuş ve 100.000 kullanıcı interneti tam olarak kullanmaktaymış.
Online reklam pazarı kendi deyimiyle "berbat" durumdaymış ve reklam ajansı yokmuş. Bir sitenin aylık reklam geliri $150 - $1000 arasında değişiyor ve gelirin büyük bölümü Google AdWords üzerinden sağlanmaktaymış.
Azerbaycan'ın en popüler web siteleri haber siteleriymiş. Bunlara örnek olarak Day.az, Trend.az veriliyor. Ancak burada entresan bir nokta var ki Azerbaycan'da WAP sitelere ilgi web'den daha yoğunmuş. Özellikle wap üzerinden sohbet uygulamaları en yoğun kullanılan servislermiş.
Azerilerin en çok kullandığı servisler genelde Rusça'ymış. Hatta en çok kullanılan haber sitesi Day.az bile Rusça yayın yapmaktaymış. Azerbaycan'daki popüler Rusça siteler için de örnek olarak Mail.ru ve sosyal ağ servisleri vkontakte.ru ile odnoklassniki.ru gösteriliyor. Elbette Azeri kullanıcıların Rusça siteleri tercih etmeleri Azeri siteleri kötü yönde etkiliyormuş.
Benim için aldığım bu bilgiler gerçekten değerli oldu çünkü Türkiye'ye lojistik anlamında da yakın olan pazarları incelemek ve değerlendirmek önemli olabilir düşüncesindeyim.
Ayrıca Azeri pazarından global pazarlarda yer edinme çabasındaki Bunect.com gibi girişimlerin de izlediği yolu gözlemlemek değerli olabilir.
Verdiği bilgiler için Rashad Humbatov'a tekrar teşekkür ediyorum ve Dream.az ile Bunect.com'a başarılar diliyorum.