25 milyon kullanıcısı bulunan MyHeritage, kendince küçük olan fakat Avrupa pazarına ahtapot gibi yayılan Kindo'yu satın aldı. Satın almanın arkasındaki en önemli faktörler Kindo'nun 13 farklı dilde yayın yapması ve bu ülkelerde yerelleşerek kurumsal bir ağ oluşturması.
Türkiye'de de yerelleşmiş olan Kindo hakkında geçen aylarda yazdığım tanıtım yazısında da bu site hakkında geniş bir inceleme yapmıştım. O yazıda Kindo'yu şöyle özetlemişim:
"Kindo basit bir şekilde ailenizdeki kişileri e-mail bilgisini girerek soy ağacınızı bildiğiniz yere kadar çıkarabileceğiniz bir şema sunuyor. E-posta daveti sayesinde ailedeki diğer kişileri de bu crowdsourcing‘e dahil ediyorsunuz, onların da kendi katkıları ve öz profillerini güncellemeleri sayesinde de ağaç büyüyor. Tabii ki alternatif süslerle aile içi etkileşimi arttırmayı amaçlıyor. Bu süsler arasında doğum günü takvimi, doğum günleri için iş ortağı yerel şirketler üzerinden hediye seçenekleri bulunuyor."
MyHeritage yüksek teknolojisiyle, hali hazır sistemini Kindo'nun Avrupa ağıyla güçlendirerek bu alanı tamamen domine etmeyi sağlayacağa benziyor. Kindo da yayılma politikası sayesinde başarılı bir exit'i gerçekleşmiş oldu.
Kindo Türkiye Ülke Müdürleri Oğuzhan Aygören'i ve Mustafa Alpay'ı da tebrik ediyorum.
Ek olarak, zamanında mantıklı satın almalar yapamayan diğer büyük Internet şirketlerinin pazardan pay alabilmek için milyon dolarlar harcadıkları büyük outdoor faaliyetlerinden iki örnekleme yapacağım.
Birincisi Google'ın Rusya'da Yandex'in pazarını ele geçirmek için yaptığı milyon dolarlık outdoor reklamlar; diğeri de bugünlerde Facebook'un Almanya'daki Schuelervz ve Studivz'nin pazarından pay almak için kurduğu 200 kişilik WOMM ekibi.
Bir sonraki basamakları düşünerek hareket etmek, girişimleri konumlandırırken yaratıcı olmak gerekiyor!
Güncelleme: Satın almanın basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.