Açıklama: Ersan Özer itiraf.com, istanbul.net, uzmantv.com sitelerinin kurucusudur. Konuk yazar olarak bu yazısı Webrazzi’de yayınlanmıştır.
Pazar akşamı vaybee.com ve sevenload.com'un kurucu ortakları olan Tamer ve Akgün (Kulmaç) kardeşler ile yemek yedik. Tam 5 saat boyunca; 19:30'dan 00:30'a kadar aralıksız internet konuştuk.
Tamer Türkiye'de doğmuş, Akgün ise Almanya'da. 1999'dan beri internet girişimi yapıyorlar. Vaybee ve Sevenload dışında da girişimleri var ama hep Almanca alan adları olduğu için hiçbirini anlamadım. :)
Yakın bir zaman içinde Türkiye'de ofis açmayı planlıyorlar. Türk internetinden çok umutlular. Dediklerine göre, yabancılar da keza aynı şekilde düşünüyor. Türk internetindeki yeni projelere hem kendileri yatırımcı olmak hem de yatırımcı getirmek istiyorlar.
Türkiye'ye networking yapmak için gelmişler. Benim dışımda Türk internetçilerle de buluşup uzun uzun konuşmuşlar. Hatta Etohum toplantısına da geldiler. Türk internetini daha yakından tanımaya çalışıyorlar.
5 saatlik bir konuşma olunca tabii ben de onlardan Alman internetine dair bilgi alma fırsatı buldum. Bunlar da aklımda kalanlar:
- Almanya'da da -bizde olduğu gibi- henüz internet için kurulmuş çok fazla risk sermayesi şirketi yokmuş. Fakat Almanya'nın önde gelen internet girişimlerinin aldığı yatırımlara bakınca (1, 2, 3, 4) meselenin bizden daha kurumsal ilerlediğini görmek mümkün.
- Almanya'da da -bizde olduğu gibi- en önemli sıkıntılardan biri, çok proje ama az "sağlam ekip" olmasıymış. Bu nedenle de risk sermayesi şirketleri, iyi üniversitelerden mezun parlak gençlerden ekipler oluşturup kafalarındaki projeleri yaptırıyorlarmış. (Bu, bizim için de iyi bir çözüm olabilir.)
- Sevenload'a yatırım yapanlardan biri de, daha geçen ay, T-Online Venture Fund olmuş. (Linke bakarsanız göreceksiniz ki, efsanevi girişimci Martin Varsavski de Sevenload yatırımcılarından biri.)
- T-Online Venture, Deutsche Telekom'un (Yani Almanya'nın Türk Telekom'unun) kurduğu risk sermayesi şirketiymiş. Webrazzi Meet Up'ta da dile getirmiştim; Türk Telekom da aynı şekilde yeni web girişimlerine sermaye vermeli, vakti gelen web girişimlerini satın almalı (AOL'un yaptığı gibi) ki Türk interneti daha da büyüsün, insanların internete girmelerini / internet bağlantısı satın almalarını sağlayacak daha fazla iyi web sitesi olsun.
- Alman web girişimlerine yatırım yapan önemli risk sermayesi şirketlerinden biri de European Founders imiş. Bu şirketi cember.net'in yatırımcısı olarak da tanıyoruz. (Yatırımları burada, exit'leri burada.)
- Almanya da -bizim gibi- ABD'nin silikon vadisini takip ediyormuş. Amerika'da tutan bir model anında klonlanıyormuş. Hatta eğer klon bir site yapıyorsanız (ticari başarı muhtemelen garanti olacağı için) risk sermayesi bulma şansınız daha yüksek oluyormuş. (Buna iyi bir örnek, Facebook'un ilk çıktığı zamanının klonu olan ve geçen yıl 100 milyon euro'ya satılan studiVZ.)
- Almanya'nın internet başkenti Berlin'miş. En çok proje bu şehirden çıkıyormuş. Onu Köln (ve unuttuğum bir kent daha) takip ediyormuş. Bizdeki dağılım ise daha sert sanırım. Çok fazla İstanbul, pek az Ankara (Rakı Sofrası) ve İzmir (Pilli'nin bir ayağı) var. (Bir de Nevşehir'in araba.com mucizesini unutmamak lazım tabii.)