Teknoloji Holding'in sahibi olduğu Tio.com.tr ile ilgili gerçekten entresan bazı duyumlar alıyorum. Konuyu bazı kontaklarımla konuşarak doğruladım ve paylaşmak istiyorum.
Tio.com.tr'nin yayına başlamasının ardından büyük bir reklam kampanyasına gittiğini biliyoruz. Bunun üzerine ayrıca tasarım değişiklikleri, yeni özellik eklemeleri gibi bilimum çalışmalar da bu süreçte gerçekleştirildi. Ancak görünen o ki Teknoloji Holding tarafı Tio'nun gidişatından pek memnun değilmiş.
Aldığım duyum Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay'ın Tio ile ilgili "1 ay içinde ya satın ya kapatın" şeklinde bir talimat verdiği yönündeydi. Konuyu araştırdığımda işin içinde kapatma olmasa bile bu işlerden çıkılma kararının alınmasından dolayı Tio'nun satışının gündemde olduğunu öğrendim.
Diğer taraftan Teknoloji Holding Türkiye'de bu tür internet girişimlerinde de rol almama kararı vermiş. Türkiye yerine Avrupa pazarına giriş yapmak üzere harekete geçtiğini duyduğum şirketin, Tio'nun yanında diğer girişimlerinden SuperTeklif.com ile ilgili ise ne planladığını şu aşamada bilmiyorum.
Tio'nun satışı ile ilgili bazı görüşmeler sürmekteymiş ve hali hazırda €5-6 milyon seviyesinde gidiliyormuş. İşe çomak sokmak gibi olmasın ama Tio'dan €5-6 milyon karşılığı bir çıkış yakalanabilirse alan şirketi tebrik(!) etmek istiyorum.
Türkiye'de büyük grupların internet alanında girdiği işlerde malesef benzer sonlar görüyoruz. Mesela son günlerde konuşulan HemAlHemSat.com'un tasfiye edilmesi ve kapanması konusu. (Bununla ilgili bugün içinde ayrı bir yazı yazıyor olacağım.)
Şirketler genelde küçük ekipler ve maliyetlerle kurulması ve çalışması gereken bu tür girişimlere çok yüksek personel giderleri ve pazarlama bütçeleri ayırıyorlar. Piyasadan duyulan iştah kabartan rakamların da etkisiyle beklentilerini yüksek tutuyorlar. Sonuçta işler beklendiği gibi gitmiyor, ürünler kullanıcıyı cezbetmiyor ve maliyetler holding yönetimlerini rahatsız etmeye başlıyor. Sonra da dayanıp çalışmayı sürdürmek yerine kapatma kararları alınıyor.
Eğer Tio bugün 3 arkadaşın kurduğu bir girişim olsaydı, pazarlama bütçesi yerine kullanıcılara fayda sağlayarak, doğru kitleyi hedef alarak ve ağızdan ağıza yayılarak büyümeyi seçmiş olsaydı sanırım önümüzdeki 3 yıl içinde Türkiye pazarında değerli bir konuma gelmiş olacaktı.
Bunu söylememin ana sebebi son günlerdeki bu olumsuz gelişmelerin %100 Türkiye pazarı ile ilgili sorunlardan kaynaklanmıyor olduğunu vurgulamak istemem. Elbette pazarımızın ve kullanıcı eğilimlerimizin şirketlerin hızlı konumlanması ile ilgili problemler yarattığı doğru. Ancak bu başarısızlıklarda topu pazara atmak yerine şirketlerin yapılarını incelemekte fayda olacaktır.