2006 yılında Webrazzi'de hakkında bir yazı yazdığım Soundirect tamamen yenilendi ve yeni versiyonu ile global pazarları hedefleyerek Soonga adında yayına başladı.
Zamanında Soundirect'i bilenler Soonga'nın konseptini bileceklerdir. Büyük değişime rağmen site ana konusundan ve yapısından birşey kaybetmemiş. Grup ve sanatçıların kendi sayfalarını açtıkları, müziklerini, videolarını ve resimlerini yükledikleri, kısacası mevcut dinleyici ve potansiyel dinleyicilerine kendilerini duyurma imkanı buldukları bir platform.
Eski versiyonu (Soundirect) sadece Türkçe ve Türk müzisyenlere açık olan Soonga şu anda Türkçe, İngilizce ve Almanca olmak üzere 3 dilde yayın yapıyor. Ancak sitede görülebileceği gibi Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce gibi farklı diller de planlanıyor.
Soonga aslında ana hatlarıyla 4 bölümden oluşuyor: Müzik, Kullanıcı, Video ve Etkinlik. Yani, müzik dinleyebilir, kullanıcıları ve onların favori sanatçılarını inceleyebilir, videoları seyredebilir ve etkinlikleri takip edebilirsiniz.
Diğer müzik servislerinin aksine Soonga'da sadece sisteme dahil olan ve müzik gönderen sanatçıların şarkılarını dinlemeniz mümkün. Aynı şekilde videolar da yine sistemdeki sanatçılara ait.
Bana bir zamanların MP3.com'unu hatırlatan Soonga'nın global boyutta başarılı olmasını umuyorum ancak ana sayfasında sistemi hangi dilde kullandığınız farketmeden popüler müzik ve etkinliklerin sürekli Türkiye'den olmasının bu bağlamda diğer zorlukların yanında biraz daha negatif etki yaratacağını düşünüyorum. Diğer taraftan müzisyenlerin yoğun şekilde tercih ettiği MySpace gibi dev rakipler karşısında bu alanda ne yapabilir bilemiyorum.
Genel olarak ülkemiz için önemli bir girişim ve başarılı bir uygulama olarak gördüğüm Soonga'nun global arenada başarılı olmasını umuyorum ancak şu aşamada ülkemizi bu girişimin başarısı için daha potansiyel görüyorum.