Kariyer.net'in Facebook uygulaması ile pazarlama aktivitelerinde yeni nesil stratejileri tercih ettiğini biliyoruz. Zaten konuyla ilgili Kariyer.net'in Pazarlama Direktörü Ayça Arsan'ın TechCrunch & Webrazzi MeetUp'da katıldığı panelde yaptığı açıklamaları izleyenler bilecektir. (Etkinliğe katılamamış olanlar Sosyal Platformlar ve Sosyal Medya'da Pazarlama isimli panelin videolarına Webrazzi.TV üzerinden ulaşabilirler.)
Adonomics'e göre Kariyer.net'in Facebook uygulaması toplam 11.000 kere yüklenmiş. Kariyer.net'in uygulamayı kendi kaynakları ile geliştirdiğini düşünürsek, klasik reklam kampanyalarının aksine düşük maliyetli ve önemli ölçüde hedefli geri dönüşler sağladığını söylemek mümkün.
Şirketin yeni nesil pazarlama kampanyalarına yaklaşmasının ve sosyal medya etkisi büyük girişimler hayata geçirmesinin ana etkenini de bu tür uygulamalardan klasik pazarlama uygulamalarına kıyasla çok daha etkili, ölçülebilir ve hedef/maliyet dengesi pozitif geri dönüşler yakalamasına bağlıyorum.
Kariyer.net'in bu vizyonla yeni hayata geçirdiği ÖSS Bahane isimli uygulaması işte tam bu noktada benim dikkatimi çekti. Bu yıl ÖSS sınavında başarılı olamamış kişilerin neden başarılı olamadıklarına dair bahanelerini yazdıkları sitenin sloganı ise "İş bulmak için üniversite mezunu olmak şart değil.".
Bu slogan ile Kariyer.net'in öğrencileri OssBahane.com'a davet etmesini ve buradan yakaladığı sosyal pazarlama etkisini anlamak mümkün.
Hazır siteye girmişken birkaç ÖSS'yi kazanamama bahanesi de benim dikkatimi çekti.
- Burada soruları ben sorarım dedim. Sınavdan atıldım.
- Deneme sınavı diye gittim. Gerçek çıktı.
- Kitapçık rengini beğenmedim.
- Önemli olan sadece katılmaktı o da güzel bişey
- Şıklar arasında haksızlık olmasın diye hepsini işaretledim.
Şirketlerin kullanıcı tarafından yaratılan içeriğe, sosyal platformlara, sosyal medyaya kısacası Web 2.0'a olan yakınlaşmaları Türkiye'deki hem internet girişimcileri, hem yatırımcıları hem de elbette online reklam pazarı için önemli bir gelişmedir. Kariyer.net'in bu alanda bu tür uygulamalarla başarılı olması birçok kurumun bu alana olan ilgisini artıracak ve tüm pazar için önemli geri dönüşleri beraberinde getirecektir.
Benzer çalışmaları daha çok göreceğimizi tahmin ediyorum ve şirketlerin bu alandaki fırsatları bir an önce farketmesini umuyorum.
NOT: Yazıyı hazırlarken 5 Kasım 2006 tarihli "Kariyer.net Web 2.0'a yaklaşıyor" isimli yazıma denk geldim. Görünen o ki, o günden bugüne Kariyer.net Web 2.0'a gerçekten yaklaşmış.