Açıklama: Ersan Özer itiraf.com, istanbul.net, uzmantv.com sitelerinin kurucusudur. Konuk yazar olarak bu yazısı Webrazzi'de yayınlanmıştır.
Amerikan internet dünyasındaki trendleri, iş modellerini, satın almaları, risk sermayesi bulanları takip etmek isteyenlere PaidContent.org blogunu öneririm.
Ayrıca burası klon proje yapmak ya da esinlenmek için de iyi bir kaynak. Hangi fikirlerin emek harcanmaya, para yatırılmaya değer olduğunu görebiliyorsunuz. Gerçi ben sık sık, "Bu projede nasıl bir gelecek görüyorlar ki bunca milyon dolar yatırıyorlar" diye şaşırmıyor değilim.
Son 15 günde PaidContent.org'ta yer alan risk sermayesi bulmuş siteleri toparladım. Siz olsanız bunlara para yatırır mıydınız?
Hıristiyanlara hitap
Sosyal Ağ Kariyer (Social Networking Jobs) sitesi Jobster 7 milyon dolar daha destek bulmuş. Böylece toplamda aldığı risk sermayesi 48 milyon dolara ulaşmış.
Facebook yeni sunucular (50 bin adet deniyor) alabilmek için 100 milyon dolar risk sermayesi bulmuş. Facebook'a daha önce de Microsoft 240 milyon dolar, Hong Konglu milyarder Li Ka-shing 120 milyon dolar yatırmıştı.
Alanadı park sistemine yeni bir boyut getiren (ki ben de ilginç buldum) WhyPark melek yatırımcılardan 230 bin dolar destek bulmuş. Şu an itibarıyla üzerinde park edilen alanadı sayısı 41 binmiş.
Anında mesajlaşma servislerine browser'dan ulaşmayı sağlayan Meebo üçüncü turda 25 milyon dolar sermaye desteği bulmuş. İlk iki roundda aldığı 12.5 milyon dolar ile beraber 37.5 milyon doları toplamayı başarmış.
Çin video paylaşım sitesi Tudou tam 57 milyon dolar sermaye desteği bulmuş. Üstelik bu, 4. roundmuş. Siteye daha önce de 28.5 milyon dolar yatırım yapılmış. Yani 2005'ten bu yana aldığı destek 85.5 milyon dolara ulaşmış.
Facebook aplikasyonları üreten Serious Business, 4 milyon dolar destek bulmuş. (Bu firma "Sell Your Friends" adlı facebook uygulaması ile tanınıyor.)
Oyun topluluğu sitesi Kongregate Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un yatırım şirketinden 3 milyon dolar destek bulmuş. Önceki 5 milyon dolar ile beraber topladığı para 8 milyon dolara ulaşmış.
Döküman paylaşım sitesi DocStoc ikinci roundda 3.25 milyon dolar sermaye desteği bulmuş. Önceki 750 bin doları da ekleyince 4 milyon dolar toplamış olmuş. Rakibi Scribd de daha önce 4 milyon dolar risk sermayesi bulduğu için böylece oyunda eşitlik sağlanmış.