HipFoto.com yenilendi ama...

Bir süre önce HipFoto.com'un yenilenme sürecinde olduğunu öğrenmiştim, birkaç gün önce de servisi incelemek için ziyaret ettiğimde değişim ve yenileme süreci kapsamında kapalı olduğunu görerek şaşkına dönmüştüm. Şaşkınlığımın sebebini şöyle açıklamak istiyorum. Flickr'ın yenilenme için kapatıldığını düşünün. Aşağı yukarı böyle bir duygudan bahsediyorum.

HipFoto'nun değişiminin sistem yenilenmesini de kapsadığını öğrenmiş olduğum için bu süreçte kapalı kaldığını tahmin edebiliyorum ancak günümüz servis sağlayıcılarında çözüm bu mudur diye de düşünmeden edemiyorum.

Bu konuyu kısaca geçmek ve servisin yeni versiyonu ile ilgili konuşup gerçek gündeme dönmek istiyorum.

İnternet üzerinden fotoğraflarınızı paylaşabildiğiniz, fotoğraflarınızı bastırabildiğiniz ve online olarak saklayabildiğiniz HipFoto pazara ilk başlarda sadece fotoğraf baskısı alanından girmişti. Yeni versiyonu ile fotoğraf paylaşımını ön plana çıkartmayı planladığnı düşündüğüm servisin bu değişim sonucunda sisteme dahil ettiği sistemleri kısaca incelediğimde henüz fotoğraf paylaşım konusunda çok yol alınması gerektiğini farkettim.

Fotoğraf yükleme alanında kullanılan Java uygulama açıkcası başka teknoloji kalmadı mı diye düşündürdü. Uygulamanın çalışması için tarayıcı uyarısını onaylamak ve yüklemeye izin vermek gerekiyor tahmin edeceğiniz gibi. Alternatif olarak sunulan fotoğraf yükleme seçeneği ise yine başka bir Java uygulama. Her durumda HipFoto'ya resim yüklemek için Java yüklemesi yapmak zorundasınız kısacası. Yüklenmesi gereken Java uygulamanın yüzlerce fotoğrafını sisteme göndermek isteyen ve hepsinin baskısını almak isteyebilecek kullanıcılar için çok kullanışlı olduğunu da kesinlikle kabul ediyorum tabi ki. Benim derdim paylaşım ile ilgili...

Devam edelim... Fotoğrafları herkesle paylaşabilmek için yüklemeyi tamamladıktan sonra albümlerinizde fotoğrafınızı seçmeniz ve onu "sergiye" göndermeniz gerekmektedir. HipFoto'nun dışarıya açık olan fotoğrafları yayınladığı alana "Sergi" deniyor bu arada. Sergiye gönderilen fotoğraf için ise kategori seçmeniz gerekiyor. Burada dikkatimi çeken dışarıdan bakıldığında etiket gibi gözüken kategori isimlerinin aslında gerçekten sistemde tanımlanmış kategoriler olması. Web 2.0 kullanıcılarının elinin alışmış olduğu etiketlerin yerini yenilenen bir serviste önceden tanımlanmış kategorilerin almasına haliyle fazla birşey söyleyemiyorum.

Sözü çok fazla uzatmak istemiyorum. Kısacası HipFoto değişimini merakla incelememin sonucunda bana tahmin ettiğim sosyal fotoğraf servisi duygusunu veremedi. Eğer HipFoto değişim sonucunda fotoğraf yüklemek kolaylaştı, fotoğraf paylaşmak geliştirildi diyorsa daha alınması gereken çok yol olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Bu arada fotoğraf baskısı için HipFoto'yu elbette tavsiye ederim, bu açıdan kesinlikle negatif bir yorumum olduğu düşünülmesin. Benim buradaki problemim servisin sosyalleşme ve paylaşım boyutu ile ilgilidir. Türkiye'deki fotoğraf paylaşım servislerinin arasına yeni bir oyuncu mu giriyor acaba diye başladığım incelemem, tahminlerimden farklı olarak son buldu.

Eğer dijital fotoğraflarınızı online olarak baskıya göndermek istiyorsanız güzel ve başarılı bir servis, ancak fotoğraflarınızı paylaşmak için sosyal bir platform arıyorsanız HipFoto henüz orada değil. Belki zaten olmayı da düşünmüyorlardır, bana öyle gelmiş olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.