Geçtiğimiz günlerde eBay Almanya ve GittiGidiyor'un Yönetim Kurulu Üyesi Sina Afra ile yaptığım görüşmede PayPal'ın ve eBay'in diğer ürün ve servislerinin de önümüzdeki dönemlerde Türkiye pazarına giriyor olacağını öğrendim.
Sina Afra'nın eBay ve şirketin ortağı olduğu GittiGidiyor'daki Yönetim Kurulu Üyeliği dışında eBay'deki sorumlulukları arasında Avrupa'daki M&A ve Almanya'daki strateji operasyonları yer alıyor.
Türkiye'yi de kapsamına alan sorumlulukları dolayısıyla eBay'in bu pazara bakışı ve gelecek planları ile ilgili en doğru kaynak olan Sina Afra, önümüzdeki 12-18 aylık süreçte, ki buna 2008 sonu ya da en geç 2009 başı dememiz mümkün, dünyanın en önemli internet tabanlı ödeme sistemlerinden PayPal'ın Türkiye operasyonunun başlayacağını söyledi.
Bu açıklamadan yola çıkarak gelişmenin bir başlangıcı olarak PayPal'ın bir süre önce Türkiye merkezli üyelerinin VISA kart hesaplarına geri ödeme imkanını başlattığını düşünebiliriz. Hatırlarsınız PayPal Türk kullanıcıları için sadece Amerikan bankalarına ödeme imkanı sunmaktaydı.
eBay'in GittiGidiyor ile Türkiye pazarına önemli girişi, öncesinde seri ilan servisi Kijiji ailesinden olan Intoko ile bu pazarda yer alıyor olması ve elbette Skype'ın Türkiye operasyonunun aktif olarak sürmesi "sırada PayPal mı var?" sorusunu aklımıza getiriyordu.
Sina Afra ile yaptığımız görüşmede eBay ve Türkiye açısından önemli stratejik gelişmelerden de haberdar oldum. eBay'in Türkiye pazarına bakışı ve sahip olduğu tüm servis ve ürünlerle ülkemizde faaliyet göstermeyi planladığını yazımın başında belirtmiştim. Buna ek olarak şirketin uzun vade planları arasında Türkiye'de de bir eBay kampüsü oluşturma ihtimalini öğrendim.
Mevcut ve gelecek operasyonlardaki kaynak kullanımları, personel sayıları ve pazar büyüklüğü ile değerlendirildiğinde önümüzdeki 4-5 sene içinde eBay'in lokal bir kampüs kurarak Türkiye'deki tüm operasyonunu merkezi olarak buradan yönetmesi ve sürdürmesi bir seçenek olarak akıllardaymış.
PayPal'ın yakın zamanda ülkemizde aktif operasyona girmesi ile e-ticaret alanında nasıl değişimler olacağını ve özellikle internet girişimcileri için ne tür imkanlar sağlayabileceğini tahmin edebilirsiniz. PayPal ile oluşacak sanal POS rekabetinin bankalar tarafından ne tür yeni uygulamaları beraberinde getireceğini de kurgulamak çok zor değil.
Tüm bu gelişmelerin ışığında zaten genç bir internet popülasyonuna sahip Türkiye'nin internet üzerinde ticari anlamda da değer yaratan bir konuma gelmesi, hali hazırda internet pazarının popülasyonu ile dünyanın ilgisini çekiyor olmasını büyük ölçüde güçlendirecek ve yeni yatırım girişlerini beraberinde getirecektir.
Aynı bakış açısından yola çıkarak ülkemizin, eBay'in olası bir kampüs oluşturması durumunda global şirketlerin operasyon merkezi konumuna gelmesi açısından da önemli potansiyeli bulunmaktadır.
Sina Afra ile yapmış olduğum görüşmeden edindiğim bilgiler ile heyecanlanmamak elde değil. Bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak kişi ve kurumların stratejilerini modellemesi eminim birçok alanda değer yaratacaktır.