Son günlerde ülkemizdeki birçok girişimci, yatırımcı ve yazılım şirketinin Facebook ile yakından ilgilendiğine şahit oluyorum. Özellikle de Facebook uygulamaları (Facebook Apps) geliştirmek konusunda önemli çalışmalar başladığını görüyorum. Bu konuda Business 2.0 dergisinde çıkan haberin ve dünyada bu tür uygulamalar ile ciddi kazançlar sağlayan girişimcilerin payının büyük olduğuna inanıyorum. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden kişilerin de Facebook'daki bu fırsatı farketmesi üzerine oluşan durumu son derece mantıklı buluyorum.Acaba Facebook uygulamaları gerçekten Türk girişimciler ve yatırımcılar için bir fırsat mıdır?
Buradaki odak bence çok önemli. Hayata geçireceğiniz uygulama ile global Facebook kullanıcısını mı hedef almayı planlıyorsunuz yoksa son dönemlerde ciddi artış gösteren Türk Facebook kullanıcılarını mı?
Facebook'daki aktif Türk kullanıcı sayısı konusunda ülkemiz girişimci ve yatırımcılarının kendilerine göre mutlaka bazı fikirleri vardır. Ben bu konuyla ilgili gerçekleştirdiğim detaylı bir araştırma kapsamında ulaştığım değerlerin bir bölümünü paylaşarak analize başlamak istiyorum.
Facebook'da kaç aktif Türk kullanıcı var?
Gerçekleştirdiğim çalışmalar şu an için Facebook'da aktif Türk kullanıcı sayısının yaklaşık 500 bin olduğunu gösteriyor. Burada kullandığım yöntem ülkemizdeki birçok servisin bilinen ya da tahmini aktif kullanıcı sayıları ile Facebook trafiğini farklı kaynaklardan kıyaslamak oldu. Sonrasında Facebook'un sunduğu ülkelere göre aktif kullanıcı sıralamasını da değerlendirip, her ülke için ayrı ayrı analizler gerçekleştirip servis kapsamındaki aktif Türk kullanıcı sayısına ulaştım.
Konumuza geri dönecek olursak, 500 bin aktif Türk internet kullanıcısı haftalık %3 büyüme gösteren bir servis kapsamında önümüzdeki 6 ay içinde %25 yanılma payını düşersek kötümser bakış açısında 740 bin seviyesine gelecektir.
6 ay süresi web girişimlerinin başarısı açısından hassas kabul edildiği için, olası 740 bin aktif kullanıcı varsayımından Facebook uygulamalarının Türk kullanıcılara dönük olarak yarattığı fırsat ihtimalini inceyebiliriz.
Bunun için öncelikle Global Facebook uygulamalarını incelediğimizde burada başarı göstermiş ve gelir modelini oluşturmuş servislerin hangi alanlara dönük kurgulandıkları, sahip oldukları aktif kullanıcı sayısını da etkileyen bir kriter olarak dikkat çekiyor.
Örnek olarak TopFriends gibi çok basit bir uygulama yaklaşık 2,5 milyon aktif kullanıcı sayısına sahip olurken, sponsor gelirleri açısından Business 2.0 dergisinin ön plana çıkarttığı uygulamalardan FoodFight sadece 61 bin aktif kullanıcısı ile gelir modeline sahip olmuş gözüküyor.
Facebook uygulamaları için genellikle 4 farklı gelir modeli kullanılıyor. Bunlar ürün satışı, servis satışı, reklam satışı ve sponsor satışı olarak düşünülebilir. Ancak uygulamaların kullanıcıların kişisel bilgilerine de ulaşabildikleri göz önünde bulundurulursa burada farklı modellerin de gündeme gelmesi düşünülebilir.
Reklam gelirleri açısından da ortalama 1 CPM (1000 gösterim) için $1'ın altında olduğu söylenen Facebook uygulamalarının segmentasyona bağlı hedef odaklı pazarlama aktivitelerinden daha yüksek geri dönüşler sağlaması mümkün olacaktır. Ülkemizde AdSense modelindeki reklam servislerinin global pazarlara kıyasla daha düşük ödemeler gerçekleştirdiğini de göz önüne almak faydalı olacaktır.
Ürün ve servis satışı açısından Türk internet kullanıcılarına dönük modellemelerde ülkemizdeki iş ortaklığı programları incelenip buradan bir çıkarım yapmak düşünülebilir. Ancak ülkemizdeki iş ortaklığı programlarının sayıca az olması girişimciler için kısa sürede aksiyon ile doğru uygulamayı hayata geçirmeyi ön koşul yapıyor. GittiGidiyor.com iş ortaklığı programının Facebook uygulamaları kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini şu aşamada bilemiyorum ancak eğer anlaşma kapsamı sorun yaratmıyorsa, bu yönde bir uygulama fikri girişimciler için hızlı aksiyon ile değerli olabilir. Klasik e-ticaret alanında ise farklı servislerin iş ortaklığı programları bu kapsamda değerlendirilebilir.
Aslında şu noktada artık aktif Türk kullanıcılarını hedef alarak Facebook uygulamalarının girişim ve yatırımcılar için değer yaratabileceği sonucuna vardık diyebilirim.
Tamamen sayıca yüksek olan aktif Türk Facebook kullanıcılarına dönük geliştirilecek uygulamalar ilgi görmesi durumunda, söz konusu gelir modelleri kapsamında girişmci ve yatırımcıları için değer yaratabilirler. Burada özellikle sponsorlar tarafından oluşacak ilgi geri dönüşü güçlendirecektir. GSM operatörleri burada benim açımdan odaklanılması gereken potansiyel sponsorlar olarak gözüküyor.
Global uygulamalar açısından ise detaylı bir incelemeyi buradan yayınlamayı düşünmüyorum. Fırsatın olduğu zaten bilinen bir pazarda rekabetin çok yüksek olması burada sadece fikrin başarısına bağlı gözüküyor.
Sizlerle geniş bir araştırmanın küçük bir parçasını paylaşmak istedim, umarım Facebook'a odaklanan girişimci ve yatırımcı okuyucularım için faydalı olacaktır.