Ülkemizde son zamanlarda yeni nesil web teknolojileri kullanılarak hayata geçirilmiş belki de en gelecek vaat eden ve teknoloji içeren girişim Botego'yu Webrazzi sayfalarına taşımak için uzun süredir bekliyordum.
Konuyla ilgili detaylı bilgi almadan bu değerli girişimi incelemeye almak istememiştim.
Geçtiğimiz günlerde girişimin sahibi aynı zamanda Tele.com.tr - Telekom Türkiye dergisi 'nin Yayın Yönetmeni olan Ekim Nazım Kaya ile gerçekleştirdiğim birkaç saatlik görüşme sonucunda Botego hakkında detaylı bilgi sahibi oldum.
Öncelikle, Botego müşteri ilişkileri açısından şirketlere önemli avantajlar sağlayan ve kurumların mevcut ya da potansiyel müşterilerinin sorularına sahip olduğu veriler ışığında cevap verebilen, hatta sorulara göre karar verebilen bir yapay zeka uygulaması.
Girişim Ekim Nazın Kaya'nın $30.000 yatırımı ile 4 ayda tamamen yerli üretimle hayata geçirilmiş ve bir diğer yatırımcısı da Beril Teknoloji'nin sahibi Devrim Demirel.
Detaylara girmeden önce Botego hakkında hazırlanmış olan tanıtım filmini seyretmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Ben çok eğlenceli ve kaliteli buldum.
Botego aslında akademik bir yapay zeka uygulamasından ziyade pratik sonuca yönelik "Pattern Matching" adı verilen bir modele dayanıyor. Bu seçimin sebebini Ekim Nazım Kaya insan değerlendirmesi olmadan öğrenen bir algoritma manipüle edilebilir ve ticari uygulama için kabul edilemez şeklinde açıklıyor.
Kişisel görüşüm bu seçimin çok yerinde olduğu yönünde. Sonuçta tamamen yapay zeka teknolojisi üzerine modellenmiş böylesine bir girişim, uygulamanın gelişim sürecinde kötü niyetli kullanım ile kurumsal müşterilerini olumsuz sonuçlarla yüz yüze bırakabilirdi. "Pattern Matching" temeline dayanan Botego'da sistemin %40'ı algoritma %60'ı ise içeriğe bağlı kurgulanmış. Şirket bünyesinde görev alan editörler sayesinde içeriği geliştirilen Botego'nun manipülasyona maruz kalması mümkün olmuyor.
Sistem hakkında biraz kullanım bilgisi vermem gerekirse; Botego'ya kullanıcı/müşteri tarafından yöneltilen sorular yani yapılan girişler arka plandaki algoritma ile eşleştiriliyor. Eğer eşleşme oranı yüksekse soruya sistem tarafından cevap veriliyor. Eğer eşleşme oranı düşükse o zaman Botego kullanıcıya/müşteriye soru ile ilgili seçenekler sunuyor.
Botego'yu şirketin web sitesinde deneme şansınız bulunuyor ve bu şekilde uygulamayı çok daha iyi anlayabileceğine inanıyorum.
Benim gerçekleştirdiğim denemenin ekran görüntüsünden sistemin algılamasının ne ölçüde olduğunu görebilirsiniz.
Servisin potansiyel ve mevcut başarısı hakkında da biraz bilgi vermek istiyorum. Öncelikle Botego'nun ülkemizdeki ilk müşterisi YemekSepeti.com olmuş. İlerleyen günlerde YemekSepeti.com kapsamında Botego uygulamasını canlı olarak tecrübe etmiş olacağız. Diğer taraftan özellikle telekom sektörü başta olmak üzere birçok kurumsal firma da servisle ilgileniyormuş.
Botego'nun sahip olduğu teknolojinin hangi alanlarda kullanabileceğini düşündüğümde çok geniş modellemeler aklıma geliyor. Hatta Ekim Nazım Kaya ile olan sohbetimizde bunlardan söz edince bana ilerleyen dönemlerde farklı uygulamalar üzerinde bu teknolojiyi kullanmayı planladıklarının ipuçlarını da verdi.
Esnek diyalogların gerçekleştirilebilecek olması Botego'nun farklı uygulamalar yanında çok farklı sektörlerde farklı süreçler kapsamında da kullanılabilmesine olanak tanıyor. Sohbetimizden aklımda kalan bir örnek olarak şirketlerin işe alım süreçlerini düşünebiliriz. Adayla ilk görüşmeyi Botego'nun yapması ile birçok bilginin sürecin insan kaynakları yetkilisine gelmeden alınması ve sistematik olarak değerlendirilebilmesi mümkün olabiliyor. Adaya Botego üzerinden "Oracle tecrübeniz var mı?" gibi bir soru yöneltildiğinde verilen cevaba göre teknik sorulara geçilmesi ve adayın değerlendirilmesi mümkün olabiliyor.
Botego'nun global anlamda da önemli bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Dilden bağımsız çalışan uygulamanın global müşterileri ve yatırımcıları olması bence ilerleyen dönemler için muhtemeldir. Hatta şu noktayı belirtmemde fayda var. Türkiye'de bir benzeri olmayan uygulamanın, dünyada Colloquis isimli bir örneği bulunuyordu ve 2006 yılında Microsoft tarafından satın alındı.
Son olarak servisin farklı versiyonları arasında kişisel kullanım için web siteleri ve bloglara da entegre edilebilen Botego Instant seçeneğinin olduğunu da belirtmek isterim. Web sitelerindeki soru-cevap ya da hakkımızda bölümleri için kullanışlı olacak ve ilgi görecektir düşüncesindeyim.
Hem teknoloji hem de özgünlük açısından değerli bir girişim olarak gördüğüm Botego'nun yakın zamanda birçok alanda karşımıza çıkan bir müşteri temsilcisi olacağına inanıyorum.