Analiz: MyNet Blog kullanım oranları

MyNet'in yaklaşık 3 hafta önce yayına aldığı blog servisinin mevcut durumu hakkında bir analiz gerçekleştirdim ve şu sonuçlara ulaştım.

Öncelikle çalışmalarım sonucunda MyNet Blog'da şu anda kayıtlı yaklaşık 500 blog olduğu sonucuna ulaştım. Henüz web kayıtlarına girememiş olanlar varolduğunu düşünürsek bu sayı en fazla 700 seviyesine gelecektir. Ben şu aşamada sadece ulaşabildiğim kayıtları baz alarak analizimde yaklaşık olarak sahip olduğum 500 blog değerini kullanıyor olacağım.

MyNet Blog'da 28 kategoride analizimi gerçekleştirdiğim zamana kadar 9476 yazı yayınlanmış. (son analiz tarihi: 21 Temmuz 2007)

Bu yazıların kategorilere göre dağılımına bakacak olursak, en büyük orana %22,08 ile "Aşk" kategorisi sahip. Diğer kategoriler bazında yazıların dağılımı aşağıdaki gibidir.

MyNet Blog Analiz

Tabloda da görüldüğü üzere "aşk" kategorisinin sahip olduğu yüksek oranı daha küçük oranlarla şiir, mizah, siyaset, dünya, edebiyat ve haber kategorileri takip ediyor.

Blogların aktivitesi bazında bir analiz gerçekleştirmek için ise 30 adet rastgele seçilmiş blogu incelemeye aldım. Buradan sahip olduğum veriler üzerinden bir blogun 65 yazı, bir blogun ise 50 yazı ile yoğun içerik sağlıyor olmasının dışında aşağıdaki grafikteki dağılıma ulaştım.

MyNet Blog Analiz

Söz konusu 30 blogun son güncelleme zamanlarına baktığımızda ise blogların %46.67'sinin son 1 hafta içinde güncellendiğini görebiliyoruz. Aynı şekilde blogların %43.33'ü de son 2 hafta içinde güncellenmiş. Bu analiz ile ilgili grafiği aşağıda görebilirsiniz.

MyNet Blog Analiz

MyNet Blog'un henüz MyNet'in Alexa değerlerindeki alt alan adı dağılımına etkisi görünmemektedir. Bu konuda da yapmış olduğum bir çalışmayı buradan paylaşarak ilerleyen dönemler için MyNet Blog'un MyNet'in genel trafik istatistiklerine olabilecek etkisini tahmin edebiliriz.

Bu analizden çıkan tabloda MyNet'in genel trafiğinin %25'inin MyNet Oyun servisinden sağlandığı görülebiliyor. Tabloda MyNet Oyun'u %20 ile MyNet E-Mail servisinin takip ettiği ve MyNet Haber servisinin ise %12 ile trafiğe üçüncü sıradan etki sağladığı görülüyor.

MyNet Trafik

MyNet ana sayfasının trafiğe %8'lik etkisi olurken, şirketin satın alma ile bünyesine kattığı BeyazPerde.com (beyazperde.mynet.com) ile trafiğinin %3'ünü sağladığı görülebiliyor.

Sonuç olarak, MyNet Blog'un şu anda ulaşabildiğim veriler ışığında karşımıza çıkarttığı portreye baktığımızda MyNet trafiğine etkisi en azından 3 ay daha %1'in üzerinde olamayacaktır. Ancak şirketin özellikle video servisi vdo.Mynet.com ile sağlayacağı MyNet Blog entegrasyonu ile bu durumda ivmelenme gözlenebilir.

Ancak blogların kategoriler bazında incelenmesi ile ulaşılan değerlerin dağılımına baktığımızda "Aşk" kategorisinin yoğunluğu MyNet Blog'un şirketin diğer servisleri ile entegrasyonu için negatif etki yaratabilir. Söz konusu kategori tercihlerini farklı alanlara da yaymak şirket için gelişimi destekliyor olacaktır.

Diğer taraftan MyNet Blog'un 3 hafta sonundaki blog sayıları kişisel beklentilerimin altında çıktı diyebilirim. Sistem dahilindeki blogların güncellenme oranları ise kabul edilebilir durumda.

Kaynaklar: MyNet Blog'da gerçekleştirdiğim kişisel analiz ve hesaplamalar, Google'ın web ve blog arama sonuçları üzerinde gerçekleştirdiğim filtrelemeler, Alexa istatistikleri ve Technorati sonuçları.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.