Herşey birarada Zurna.com’da...

Bir dönemin popüler sohbet (IRC) kanalı Zurna’yı internetin o yıllarını bilenler mutlaka hatırlayacaktır. Binlerce kişinin aynı anda sohbet ettiği Zurna kanalını 1997 yılında web üzerinden erişilebilir hale getirmek için kurulan Zurna.com geçen yıllar içinde büyük değişimler yaşadı ve bugünkü herşey birarada modelindeki platformuna sahip oldu.

Servisin yaratıcısı Onur Günday ile gerçekleştiğim yoğun e-posta trafiğinden sonra sahip olduğum bilgiler açıkcası beni şaşırttı. Çünkü Zurna.com o günlerden bugünlere büyük gelişim ile gerçek anlamda güçlü ve zengin bir servis yapısına kavuşmuş.

Onur Günday hakkında kısaca bilgi vermem gerekirse, kendisi Stanford Üniversitesi mezunu ve tüm çalışmalarını Amerika’da Silikon Vadisi’nde sürdüyor. Zurna.com’un geliştirilmesi de yine Silikon Vadisi’ndeki OutCubator isimli şirketlerinde devam ediyor.

Servisin gelişimi ile ilgili bilgileri alırken, bu alanda çok erken yol alındığını farkettim. Örnek vermem gerekirse.

2001 yılında sosyal ağ özelliklerini bünyesine katan Zurna.com’da o dönemlerde kullanıcılar sisteme resim ekleyebiliyor ve profillerini oluşturabiliyorlarmış.

Zurna.com’un şu anda aktif 215 bin üyesi bulunuyormuş, günlük ortalama 20 bin tekil ziyaretçisi ile yaklaşık 300 bin sayfa görüntülenmesine sahipmiş.

Servis ile ilgili detayları öğrenirken beni en çok etkileyen nokta, Zurna.com’un blog sisteminin hayata geçirilmesi oldu. 2001 yılında yayına alınan Zurna’nın blog servisi aynı zamanda günümüzün popüler blog altyapısı Wordpress’in de kurucularından olan Michel Valdrighi ile birlikte geliştirilmiş.

Zurna Blog

2002 yılında Amerika’da şiddetini arttıran ve internet şirketlerini büyük ölçüde vuran kriz ile birlikte Zurna.com’un geliştirilmesi durdurulmuş ve bu alanda işe devam etmeme kararı verilmiş.

2005 yılında ise bugünkü yeni Zurna.com yayına alınmış.

Günümüzdeki Zurna.com özelliklerine baktığımızda tam da yazımın başlığında sözünü ettiğim gibi herşey birarada bir servis ile karşılaşıyoruz.

Blog, grup, fotoğraf, video ve sohbet (chat) gibi bir çok ek servis Zurna.com sosyal ağına değer katıyor.

Kullanıcıların profil sayfalarını MySpace.com modelindeki gibi kişiselleştirebilmesi, Ning.com modelindeki grup özelliği, video seyretmenin yanında video kaydetme özelliği, forumlar, seri ilanlar ve hatta Çorba adını verdikleri bir de Ekşi Sözlük modelinde sözlük uygulamaları mevcut.

Zurna.com’un tüm modüllerini teker teker incelemeye çalışırsam okuyucularım için bir yazı dizisi hazırlamam gerekecek gibi göründüğü için detayları sizlere bırakıyorum. Servisi inceler ve sözünü ettiğim modüller hakkındaki yorumlarınızı paylaşırsanız memnun olurum.

Ancak son bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum.

OutCubator.comYazımın başında sözünü ettiğim şirket, OutCubator, Silikon Vadisi merkezli bir şirket ve yeni oluşumlara yazılım desteği sağlıyor. Ayrıca kendi projelerini de geliştiren şirket, sağladığı danışmanlık hizmetinin yanında ve girişimciler ile ortak projelere de giriyor.

OutCubator’ün Silikon Vadisi, Palo Alto’dan sonra New York, Kiev, Londra ve İstanbul’da da ofisleri açılmış.

Girişimci ve işbirliği fırsatlarını takip eden okuyucularım için değerli bir kontak noktası olabileceğini düşündüğüm için yazımın sonunda özellikle OutCubator ile ilgili de kısa bir bilgi vermek istedim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.