Web tabanlı mesajlaşma ve Yahoo'nun yeni servisi

Web tabanlı mesajlaşma ve Yahoo'nun yeni servisi

Yahoo MessengerYahoo popüler mesajlaşma uygulamasını web ortamına taşıdı.

Microsoft ve Google'ın bu alanda sağladıkları hizmetin yarattığı rekabet Yahoo'yu tedirgin etmiş olacak ki, kendi servisini webmessenger.yahoo.com üzerinden yayına aldı.

Hatırlarsanız bir süre önce Microsoft, MSN Messenger için webmessenger.msn.com adresini açmış, Google ise Google Talk (Gtalk) için Gmail'e entegrasyon sağlamıştı.

Yahoo'nun web messenger'ını kısaca incelediğimde servisin Flash üzerine kurulmuş olduğunu gördüm. Bu tür bir çalışma elbette web'de masaüstü keyfi yaratmış oluyor.

Bu arada belirtmemde fayda var, Yahoo'nun servisini MSN hesapları ile de kullanabiliyorsunuz.

Yahoo'nun yeni servisinin haberini paylaştıktan sonra şimdi kısaca web tabanlı mesajlaşma alanına göz atmak istiyorum.

Büyük şirketlerin yanında Meebo ve eBuddy gibi neredeyse tüm web tabanlı mesajlaşma altyapılarını tek bir noktada birleştiren servislerin de yükselişte olduğu bir dönemdeyiz.

Yükselişin ana sebebi ise özellikle okullar ve şirketlerde bu tür mesajlaşma servislerinin engellenmiş olması ve web tabanlı üçüncü parti servis sağlayıcıların bu fırsattan faydalanarak altyapı sağlamasıdır.

MessengerFXÜlkemizde yaratılmış olup dünya çapında gün geçtikçe popüler olan bu alandaki bir örnek de MessengerFX.

Başlangıç sayfası uygulaması Eskobo'nun yaratıcısı Yusuf Yıldırım'ın bir ürünü olan MessengerFX ile ilgili kendisinden aldığım bilgilere göre.

MessengerFX günlük ortalama 100 bin kullanıcı tarafından kullanılıyormuş. Söz konusu kullanıcıların büyük çoğunluğu ise İngiltere'den geliyormuş.

MessengerFX Stats

Şu an için sadece MSN Messenger ile entegrasyonlu çalışan MessengerFX, yakın zamanda farklı mesajlaşma platformlarını da bünyesine katarak, global alandaki rekabete katılacakmış.

Servisin tamamen ücretsiz olup, gelir modelinin ise tamamen reklam üzerine kurulu olduğu da aldığım bilgiler arasında.

Global pazarlarda bu tür servisler yaratırken en önemli risk faktörü elbette sunucu maliyetleri olacaktır, ancak yurtdışı servis sağlayıcılarla çalışmak konusunda herhangi bir engel olmadığı için ülkemiz girişimcileri açısından bu da bir engel olmaktan çıkıyor.

Kişisel görüşüm web tabanlı mesajlaşma alanında fırsatlar olduğu yönünde. Ayrıca MessengerFX'in de yakın zamanda planladığı çalışmalarını tamamlaması ile bu alanda mevcut konumunun üstünde bir yer edineceğine eminim.

Elbette girişim bazında önemli olan nokta bu tür servislerin gelir modellerinin reklam dışında kurgularla oluşturulabilmesi. Global alandaki tartışmalarda da dile getirildiği gibi web tabanlı mesajlaşma ve başlangıç sayfası gibi servislerin henüz kendini ispat etmiş bir gelir modeli bulunmuyor.

Eğer bu konuyu da yaratıcı modellerle çözecek olurlarsa söz konusu alandaki fırsat çok büyük oluşumlara sahne olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.