Buzla.com'dan ilk izlenimler ve ekran görüntüleri

Buzla.com'dan ilk izlenimler ve ekran görüntüleri

BuzlaFarketing.com'un sahibi Can Turanlı'nın Eylül 2006'da çalışmalarına başladığı ve açmış olduğu blog üzerinden servisin yayına alınması öncesindeki tüm aşamalarını okuyucuları ile paylaştığı web girişimi Buzla'nın ekran görüntüleri ve özellikleri ilk kez Webrazzi okuyucuları ile paylaşılıyor.

24 Eylül 2006'da yazdığım "Projelerinin her aşaması bloglarında" isimli yazımda da blogundan dolayı yer verdiğim Buzla, şu an için özel Beta aşamasında. Sınırlı sayıda Beta kullanıcısına giriş yetkisi verilen servis 1,5 ay içinde açık Beta aşamasına geçip yayına alınıyor olacak.

Buzla'nın şu an için aktif olan özelliklerine baktığımızda iki önemli nokta göze çarpıyor.

Birincisi RSS okuyucu olarak düşünebileceğiniz "Haber Takip" bölümü, diğeri ise "Önerilen İçerik Siteleri".

Servisin ana hedefinin kaliteli içeriği ön plana çıkartmak olduğunu düşündüğümüzde, aslında özellikle içerik sitelerinin belirli kriterlere göre sıralanıyor olması değer katacak bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor.

Buzla

Önerilen içerik sitelerinin Buzla kullanıcılarına sunulmasında ağırlıklı olan 3 kriter şöyle:

  • Servisin en az 3 aydır hayatta olması
  • İçeriğinin düzenli olarak güncelleniyor olması
  • Bir konuya odaklanmış olması

Bu bölüm altında Türkçe'nin yanında İngilizce kaynakları da bulmak mümkün ve aynı zamanda kategoriler bazında da bir gruplama mevcut.

Kullanıcılar bu bölümden diledikleri içerik servisini "Haber Takip" modüllerine ekleyebiliyorlar ve bu işlem Buzla'nın diğer birçok özelliğinde olduğu gibi tamamen AJAX desteği ile sağlanıyor.

"Haber Takip" bölümüne kaynak ekleme aşamasında ise, önerilen siteler dışında kaynak eklemek mümkün olabileceği gibi içerikleri kendinize göre ekleyebileceğiniz kategoriler altında gruplamanız da mümkün.

Hesabınıza eklediğiniz içerikleri takip ederken de birçok RSS okuyucuda yaşadığım problemlere rastlamadığımı belirtmem gerekiyor. Özellikle Bloglines gibi popüler servislerde bile video görüntüleme aşamasında yaşadığım bir problem varken Buzla'da böyle bir sorun görmemiş olmama sevindim diyebilirim.

Yukarıda da belirttiğim gibi servis birçok noktada uyguladığı AJAX implementasyonları ile gerçekten kullanımı kolaylaştırmış ve bunun yanında gerçekten de süratli çalıştığını söyleyebilirim.

Halen Beta aşamasında olmasına ve geliştirmelerin devam etmesine rağmen, Buzla bana incelemem süresince sorunsuz bir tecrübe yaşattı.

Buzla

Gelir modeli olarak kullanıcıları üzerine herhangi bir model kurmamış olan Buzla, servisin ilk dönemlerinde reklam ve sponsorluk modellerini de kullanmayı planlamıyor. Can Turanlı'nın belirttiğine göre, ikinci dönem çalışmaları takiben reklam/sponsorluk yönünde bir modellemeye gidecek olan Buzla'nın, vizyonu dahilinde şu an için ana odak noktası kaliteli içeriği kullanıcılarına ulaştırmak şeklinde kesinleştirilmiş.

Kolay kullanımı, doğru noktalara entegre edilmiş başarılı AJAX uygulamaları ve düzenli tasarımı ile son derece başarılı bulduğum Buzla'nın, yayına alınmasını takiben sayısı gittikçe artan blog okuyucularının dikkatini çekeceğine ve RSS'in ülkemizde yaygınlaşması adına da destek sağlayacağına inanıyorum.

Buzla'nın gelişimini yazımın başında da belirtmiş olduğum blogundan takip etmenizi öneriyor ve yayına girdiği zamanlarda da özellikle doğru AJAX kullanımı adına örnek olarak incelemenizi tavsiye ediyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.