su.gge.st ile kısa linkler

Bazen web sitelerinde paylaşmak istediğimiz bir haberin, yazının, resim yada videonun linkinin (URL) birçok karakter ve kelimeden oluştuğunu görürüz.

Örnek vermek gerekirse Sahibinden.com’daki bir ilanın linkini size göndermek istersem aşağıdaki gibi bir URL’yi göndermem yada site üzerinden yayınlamam gerekir. http://www.sahibinden.com/pls/sahibinden/ADDETAIL.DoIt?AdId=2800096

Aslına bakarsanız örnek olarak verdiğim link kısa bile sayılır. Hepimiz bazı zamanlarda çok daha uzun URL’lerle karşılaştığımızı biliriz.

Dünyada tinyurl ve Türkiye'de idearef gibi örneklerinin olduğu bu alandaki servislerin ülkemizde bir yenisi yakın zamanda kullanıcılara sunuldu.

Su.gge.st isimli servis sayesinde bu kadar uzun URL’leri paylaşmak kolaylaşıyor. Yapmanız gereken sadece siteye girmek, URL yazan kutuya paylaşmak istediğiniz linki yazmak ve sonrasında sistemin yaratacağı kısa URL’yi arkadaşınız yada paylaşmak istediğiniz kişilere göndermek.

Yukarıda vermiş olduğum örneği su.gge.st ile kısalttığımızda bize aşağıdaki URL’yi oluşturdu. http://su.gge.st/933

Sitenin logosu ve tasarımı özellikle Web 2.0 trendlerine uygun bir yapı sergiliyor. Servisin kullanım şeklinin oldukça basit olmasının yanında favorilerinize ekleyebileceğiniz bookmarklet sayesinde de paylaşmak istediğiniz sayfadayken sadece favorilerinizdeki bu linke (bookmarklet’e) tıklamanız yeterli oluyor. Su.gge.st sizin bulunduğunuz sayfayı algılayıp kısa URL’nizi hemen hazırlıyor.

Su.gge.st

Sitenin sahipleri servislerine isim seçerken günümüz Web 2.0 trendlerine uygun bir alan adı seçmişler. Ancak servislerinin amacı uzun linkleri kısaltmakken, seçilmiş olan alan adı uygun mudur diye düşünmek gerekiyor. Her ne kadar günümüz web girişimlerinde alan adının ne olduğu her zaman ikinci planda göz önünde bulundurması gereken bir konu olsa da söz konusu servis kolay hatırlanabilir URL’ler yaratmak üstüne olunca durum biraz farklı olabilir.

Su.gge.st’in uzun vadede iş modeli olarak hedefinin ne olduğunu şu anda bilemiyoruz. Çünkü incelememizde sitede Firefox linki dışında gelir modelini destekleyecek herhangi bir reklam göremedik. Elbette bu, servisin dünyadaki örneklerinde olduğu gibi kullanıcıyı reklama boğmuyor olmasından dolayı sevindirici bir durum. Ama site sahiplerinin servislerinin sürekliliğini sağlayabilmeleri için bu yönde bir düşünceleri olduğuna inanıyorum.

Servisin yaratıcılarının ilerleyen dönemlerde tavsiye edilen link verileri arttıkça veritabanlarındaki mevcut veriden farklı servisler yaratabileceklerini tahmin edebiliyorum.

Hatta servisin şu anda mevcut özellikleri arasında bulunan su.gge.stedilen linkin tekrar su.gge.st edilmesi ile görüntülenen istatistik sayfası bu fikrin gerçekleşme ihtimalini güçlendiriyor.

Diğer taraftan servislerini İngilizce olarak kurmuş olmaları girişimlerini global pazarda tutundurmak istediklerinin de göstergesi olarak kabul edilebilir.

İlk aşamada ihtiyaç anlamında kullanıcıların gerekliliği konusunda fikir birliğine varamayacağı bir servis gibi görünse de internette fazla zaman geçiren sosyal kullanıcılar için faydalı bir servis olduğunu belirtmek gerekiyor.

Ülkemizde bu alandaki servislerin artmasının yanında global oyuncular da olmalarının gerekliliğini her ortamda dile getiriyorum ve servisine güvenip girişimini pazara sunan su.gge.st’in de uzun vadede kendisine tercih edildiği kitleyi bulacağına inanıyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.